Reforma justiției e crucială pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, consideră 95% din respondenții unui sondaj, prezentat astăzi, care susțin aderarea la UE. Jumătate din respondenți consideră că în sistemul justiției persistă fenomenul corupției, iar 75 la sută sunt de părerea că înființarea unei Curți Anticorupție este important pentru Rep. Moldova. Acestea sunt rezultatele primului sondaj național cu privire la integritatea în sectorul justiției, făcut public astăzi de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, transmite Radio Chișinău preluat de stiripesurse.md
Scopul studiului a fost determinarea principalelor provocări și așteptări în implementarea reformelor din sectorul justiției și anticorupție, precum și a percepțiilor privind actorii din sectoarele respective.
Astfel, potrivit sondajului, aproape fiecare al doilea respondent evaluează corupția ca fiind prezentă în sistemul judecătoresc (48%), în sistemul procuratorii (47%) și poliție (46%), iar 38 la sută din respondenți consideră că și în rândul avocaților este răspândită corupția.
Aproximativ fiecare al treilea participant la sondaj (30%), este de opinia că situația în sistemul de justiție s-a îmbunătățit în ultimii 3 ani, iar circa o pătrime (25%) – că situația s-a înrăutățit.
Principalele trei probleme în domeniul justiției sunt corupția (53%), „cumătrismul” (12%) și incompetența specialiștilor din sistem (9%), potrivit respondenților.
La capitolul încrederea în unele instituții din sistemul de justiție, respondenții au răspuns că au mai des au încredere în avocați – 35%, 30% susțin că au multă încredere în poliție, iar 22% în sistemele judecătoresc și procuraturii.
„Opiniile despre independența lor sunt divizate. Astfel, 42% din respondenți afirmă că judecătorii și procurorii sunt, în general, independenți, iar circa jumătate consideră că judecătorii (53%) și procurorii (51%) nu sunt independenți.”, a declarat Directorul general Magenta Consulting, Dumitru Slonovschi.
75 la sută din respondenți sunt de opinia că înființarea unei Curți Anticorupție și sistem nou de instanțe judecătorești anticorupție sunt importante pentru Moldova. De asemenea, majoritatea respondenților susțin aderarea Moldovei la Uniunea Europeană (68%), iar cei mai mulți din aceștia (95%), fiind de opinia că reforma justiției e crucială pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
Acest studiu ar putea ajuta la elaborarea unor politici în sectorul justiție și anticorupție, a menționat directorul executiv al IPRE, Iulian Groza.
„Prin aceste peste 30 de întrebări am încercat să captăm cât se poate de bine percepția cetățeanului atât din perspectiva informării lui generale, dar mai ales din perspectiva interacțiunii și să vedem în ce măsura această percepție se schimbă. În același timp, sperăm că acest sondaj poate reprezenta o informare de bază care să fi ulterior analizată”, a spus Iulian Groza.
Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 1143 de respondenți, în perioada noiembrie-decembrie 2023. Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pentru Institutul pentru Politici și Reforme Europene.