Bergerat Monnoyeur anunţă pentru finalul de an depăşirea bornei de 150 de milioane de euro cifră de afaceri, pe o piaţă a construcţiilor şi utilajelor de construcţii cu creştere semnificativă.
Anul 2023 reprezintă un an record în evoluţia pieţei utilajelor de construcţii din România şi va înregistra circa 3.800 de utilaje vândute. Conform unui comunicat al companiei, impulsul s-a datorat extensiei programului de finanţare derulat în perioada 2014-2020, precum şi proiectelor de infrastructură mare, cum ar fi partea de autostrăzi. Buldoexcavatoarele reprezintă 27% din totalul de utilaje de construcţii, iar cota de piaţă a Cat pe aceasta categorie este de 33%, potrivit Agerpres.
„Piaţa se îndreaptă spre maturitate, iar acest lucru se vede prin creşterea numărului de utilaje specializate, aşa cum sunt excavatoarele – cu dimensiuni de la 1,5t la 90t. În 2023 excavatoarele vor reprezenta 36% din totalul utilajelor vândute şi unul din patru excavatoare este Cat”, a declarat Liviu Neagu, director general Bergerat Monnoyeur, la un eveniment de presă organizat marţi.
El a adăugat că una dintre veştile bune este că rata de absorbţie a fondurilor europene a crescut de la 79% pentru programul 2007-2013 la 83,04% pentru programul 2014-2020, datorită extensiilor de timp acordate de la an la an, ceea ce arată că este o corelaţie directă între finanţările europene şi evoluţiile din piaţă, dar nu asigură şi o predictibilitate pentru anii care vor urma, dacă nu se păstrează acest trend al absorbţiei.
„Bergerat Monnoyeur, ca dealer Caterpillar, îşi asumă rolul de a participa la construirea unei pieţe mature, luând unele măsuri cheie de a-şi susţine partenerii şi clienţii prin consultanţă pentru obţinerea de fonduri europene, cu perioade de graţie pentru clienţii fideli, programe de finanţare personalizate prin Cat Finance sau extensie de garanţie. Grupul se va implica mai ales prin reducerea amprentei de carbon cu 3% printr-o serie de măsuri bine planificate, cum ar fi utilizarea de materiale 98% reciclabile utilizate de producători în realizarea noilor echipamente, prin tehnologiile inovatoare care vor reduce cu circa 25% consumul de combustibil, precum şi optimizând utilizarea tehnologiei prin reducerea cu 10% a timpului la relanti şi cu 7% a amprentei de carbon prin operarea eficientă a utilajelor. Fiecare divizie din grupul Monnoyeur are un calendar bine stabilit pe partea de inovaţie pentru a îndeplini planul de reducere a impactului asupra mediului”, a spus Liviu Neagu.
În cadrul conferinţei s-a analizat şi impactul măsurilor fiscale recent anunţat, precum şi provocările pe care le au companiile care ar putea beneficia de finanţările din PNRR.
Pe partea de recomandări şi provocări în relaţia beneficiar-consultant-autorităţi, Dan Bold, consultant REI, a punctat câteva lucruri esenţiale şi de impact, precum: dificultăţile de gestionare şi respectare a unor termene în programele de finanţare, precum şi la nivel de comunicare şi pregătire a acestora. El a venit cu o serie de recomandă, care vizează reconfirmarea surselor de cofinanţare, efectuarea studiilor de piaţă corespunzătoare pentru a putea proba în timp util contribuţia proprie, pentru a accelera procesele de implementare.
Bergerat Monnoyeur România face parte din Monnoyeur, un grup cu aproximativ 1.000 de angajaţi în Romania (Bergerat Monnoyeur, IPSO, SITECH).