[ad_1]
Genunchiul este una dintre articulațiile corpului uman cele mai supuse riscului de leziuni traumatice, din cauza presiunii pe care o suportă în timpul activităților fizice. Pe lângă leziunile traumatice, care apar în urma activităților fizice intense sau a suprasolicitării repetitive, alte probleme comune care pot afecta genunchiul sunt și artroza, tendinita rotuliană sau bursita genunchiului.
Ce este artroza genunchiului și cum se tratează?
Artroza este o afecțiune degenerativă a articulațiilor, care poate afecta inclusiv genunchiul, apărută atunci când cartilajul protector care acoperă capetele oaselor în articulație se deteriorează treptat. Artroza genunchiului poate duce la rigiditatea articulației genunchiului, ceea ce face dificilă flexarea și extensia completă a genunchiului. În plus, pe măsură ce cartilajul se deteriorează, oasele se pot freca unul de celălalt, ceea ce poate provoca durere la nivelul genunchiului. Durerea poate fi constantă sau poate să apară în timpul activităților care implică încărcarea articulației genunchiului.
Pentru a reduce durerea cauzată de artroza genunchi, în general se administrează medicamente analgezice sau antiinflamatoare. Atunci când acestea nu sunt eficiente, iar durerea este una persistentă, o soluție non-chirurgicală eficientă o reprezintă infiltrațiile intra-articulare. Infiltrațiile, efectuate cu acid hialuronic, plasmă îmbogățită cu trombocite sau corticosteroizi, pot ajuta la ameliorarea durerii și la îmbunătățirea funcționalității genunchiului afectat de artroză, cu condiția ca procesul de recuperare dupa infiltratii genunchi să fie respectat cu strictețe.
Ce este tendinita rotuliană și cum este tratată?
Inflamația tendonului rotulian, cunoscută și sub denumirea de tendinită rotuliană sau „genunchiul săritorului”, este o afecțiune caracterizată prin inflamarea și iritarea tendonului rotulian, cel mai lung și cel mai puternic tendon din corpul uman. Tratamentul condiției este unul conservator, axat pe ameliorarea simptomelor, îmbunătățirea flexibilității genunchiului și corectarea problemelor de biomecanică.
Ce este bursita genunchiului și cum este tratată?
Inflamația bursei, cunoscută și sub numele de bursită, este o afecțiune în care bursa, o mică pungă umplută cu lichid situată între oase, tendoane și mușchi, devine inflamată și iritată. Bursa are rolul de a reduce frecarea și de a permite alunecarea netedă a structurilor anatomice. Bursita genunchiului este cauzată preponderent de activitățile repetitive care implică mișcări sau presiune excesivă asupra bursei genunchiului, precum genuflexiunile frecvente sau statul prelungit în genunchi.
Tratamentul este în general unul conservator, cu excepția cazului în care bursita este cauzată de o infecție bacteriană, situație în care se impune un tratament cu antibiotice, cât și în cazul în care bursa se umple cu lichid în exces și provoacă simptome severe sau recurente. În astfel de cazuri, poate fi necesară drenarea lichidului acumulat prin aspirație sau chiar îndepărtarea chirurgicală a bursei afectate.
[ad_2]
Source link