Intrarea în noul an şcolar este o perioadă a provocărilor atât pentru părinţi, cât şi copii, care trebuie să revină la un program bine structurat, după lunile de vacanţă. Pentru a face trecerea mai blândă între vacanţă şi începutul şcolii pentru copilul tău, este important să ţii cont de câteva aspecte. În acest articol îţi prezentăm pe larg cum poţi să-ţi ajuţi copilul să se întoarcă la şcoală cu forţe noi şi pregătit să înfrunte provocările unui nou an de studiu.
Cum să-ţi ajuţi copilul să treacă cu bine din starea de vacanţă înapoi la şcoală
Cu toţii cunoaştem starea de letargie care ne cuprinde odată întorşi din concediu la locul de muncă, dar ce este important de reţinut este că nici în cazul copiilor noştri lucrurile nu stau foarte diferit. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care le poţi face pentru copilul tău, astfel încât tranziţia de la vacanţă la şcoală să fie mai lină. Iată care sunt acestea:
Organizarea spaţiului de studiu
Dacă şcoala începe acasă, atunci acest lucru este valabil inclusiv când vorbim despre spaţiul dedicat studiului. Asigură-te împreună cu copilul tău că biroul la care îşi face temele este încă potrivit pentru el, că are acces din plin la lumină naturală, şi ajută-l să sorteze materialele din anii trecuţi după utilitatea lor. Verifică împreună cu el de ce rechizite are nevoie, ce poate folosi din anul ce-a trecut, şi ajută-l să aibă un spaţiu de lucru prietenos şi bine aerisit, care să-i stimuleze concentrarea.
Discută cu el despre aşteptări
Se spune că reţeta pentru a evita dezamăgirile este să nu ai aşteptări, dar rămâne o reţetă greu de aplicat chiar şi pentru adulţi, nu doar pentru copii. Astfel, înainte ca anul şcolar să înceapă, discută deschis cu copilul tău şi află ce îşi doreşte de la noul an şcolar, ce obiective plănuieşte să atingă şi cum se gândeşte să o facă.
Încurajează-l să exploreze
Perioada studiilor este una de formare pentru noi toţi. Încurajează-ţi copilul ca în noul an şcolar să fie flexibil şi creativ, şi să găsească modalităţi prin care să împletească şcoala şi cerinţele sale cu pasiunile şi curiozităţile lui, pentru a se dezvolta cât mai armonios. Dacă vârsta îi permite, susţine-l să se implice în cauze sociale care îi trezesc interesul sau să facă voluntariat, pentru a creşte pe toate planurile.
Susţine-l să devină mai organizat
Chiar dacă am vorbit mai sus despre organizarea spaţiului de studiu, organizarea programului este la fel de importantă în noul an şcolar. Învaţă-ţi copilul să ia eficient notiţe, să-şi organizeze materialele de studiu astfel încât să fie uşor accesibile, dar şi cum să prioritizeze task-urile sau să respecte un program fix, astfel încât să îi ajungă timpul pentru tot ce îşi doreşte să facă, fără să ajungă la epuizare.
Şcoala este mediul în care ne formăm abilităţile cognitive şi ne obişnuim să gestionăm cantităţile de informaţii tot mai mari care vin spre noi, aşa că învăţarea devine tot mai provocatoare cu fiecare generaţie, elevii având de confruntat mereu alte provocări. Ajută-ţi copilul să gestioneze cu brio noul an şcolar şi alege să-i fii partener de nădejde în procesul de învăţare, alături de CRTBirotica.ro. Investeşte în educaţia copilului tău şi în bunăstarea lui, astfel încât şcoala să fie un loc unde se bucură să meargă, şi nu o corvoadă.
sursa foto: unsplash.com