Agențiile și profesioniștii din domeniul marketingului și publicității cunosc importanța gândirii campaniei de publicitate. La urma urmei, acesta este cel mai bun mod de a garanta rezultate bune cu fiecare piesă dezvoltată. Crearea unui fir comun îmbogățește experiența publicului și crește conversiile. Înțelegeți mai multe despre asta!
O campanie de publicitate bine dezvoltată nu se concentrează doar pe probleme de design și pe informațiile care ar trebui să fie pe piese. Este modalitatea de a crea un complot, de a spune o poveste publicului, captivându-l, întărind relația cu brandul și realizând conversii.
Dacă sunteți din zona de publicitate și publicitate , probabil că ați dat peste planificarea campaniei într-un fel.
1. Faceți o analiză de brand pentru campania de publicitate
Este esențial să înțelegem cum este poziționat brandul pe piață , precum și să monitorizăm strategiile concurenței. Așa că te poți gândi ce să faci pentru a evidenția afacerea.
O mare parte din aceste date despre afacere pot fi colectate în timpul briefing-ului , deoarece compania însăși deține de obicei deja informațiile de care aveți nevoie pentru a analiza situația.
În plus, odată cu transformarea digitală , astăzi este posibil să descoperim mai mulți factori cu instrumente precum Google Trends, SEMRush, Ubersuggest și Social Mention.
Matricea Porter
Pe o piață din ce în ce mai competitivă, care se schimbă foarte rapid, este important să observăm forțele care influențează relația companiei cu clienții și posibilitatea de a obține profit . Cele cinci forțe ale lui Porter au fost dezvoltate de Michael Porter dintr-o viziune matriceală SWOT și sunt foarte actuale:
- amenințarea produselor de înlocuire: noile soluții de piață, cum ar fi Uber, Netflix și Airbnb, pot provoca mai multe afaceri conservatoare, cum ar fi taxiurile, televiziunea prin cablu și lanțurile hoteliere. Prin urmare, este esențial să înțelegem când alte modele de afaceri pot interfera negativ;
- amenințarea intrării de noi concurenți: în același mod în care inovația afectează poziționarea mărcii, managementul afacerii trebuie să fie mereu conștient de sosirea de noi concurenți și de modul în care aceștia acţionează pe piață;
- Puterea de negociere a clienților: puterea de negociere este legată de presiunea pe care publicul o poate exercita asupra afacerii pentru a obține ceea ce are nevoie. Este de remarcat faptul că, pe de o parte, clientul și-a întărit vocea cu internetul și, pe de altă parte, companiile nu mai trebuie să se limiteze geografic, găsind publicul oriunde s-ar afla;
- Puterea de negociere a furnizorilor: Aici ne uităm la presiunea pe care furnizorii o pot crea în afacere — de exemplu, un singur furnizor, prețul și timpul pe piață. Prin urmare, este fundamental să identificăm care sunt furnizorii produsului sau serviciului și să înțelegem relația existentă cu aceștia;
- rivalitatea între concurenți: nivelul concurenței dintre concurenți influențează complet diverse aspecte ale modelării, precum prețul, dar este și fundamental în dezvoltarea unei campanii de publicitate, indicând dacă trebuie folosit sau nu un proces mai agresiv.
matricea GUT
O practică cu modele similare în diferite metodologii de proiect și management precum PMBOK , matricea GUT își propune să organizeze toate procesele companiei într-un mod vizual și cu accent pe nivelul de prioritate al sarcinilor. De asemenea, un alt nume pentru GUT este Priority Matrix . Acronimul înseamnă:
- G — gravitația;
- U — urgență;
- T — tendință.
Astfel, este posibil să înțelegem care sunt punctele mai mult sau mai puțin grave în desfășurarea campaniei și problemele care sunt mai mult sau mai puțin urgente. De asemenea, se poate verifica dacă tendința anumitor situații se va înrăutăți dacă nu sunt luate în considerare pe termen scurt, mediu și lung.
Analiza SWOT
Una dintre cele mai tradiționale moduri de analiză a companiei și a pieței în care își desfășoară activitatea este Matricea SWOT .
Cunoscut și sub denumirea de FOFA datorită traducerii acronimului, oferă o radiografie a companiei dumneavoastră – sau a clientului agenției -, arătând care sunt punctele forte (interne), oportunitățile (externe), punctele slabe (interne) și amenințările (externe). ). ). Intersecția acestor informații este o adevărată analiză a mărcii de pe piață.
2. Stabiliți obiective și scopuri de marketing
Marketingul digital a transformat complet relația dintre comunicare și veniturile companiei . La urma urmei, cu valori mai concrete și cu posibilitatea de a monitoriza practic toate acțiunile online, a devenit posibil să înțelegem mai bine modul în care publicitatea poate afecta rezultatele.
Înainte de a crea campania, este esențial să înțelegeți scopul planificării dezvoltate . Există trei obiective majore care pot fi împărțite în obiective mai specifice, în funcție de fiecare companie și scenariu prezentat:
- atractie: aici, ideea este de a extinde raza de acoperire a brandului si de a-i face misiunea, viziunea si valorile sa iasa in evidenta, creand coerenta si forta. Obiectivele specifice în acest sens pot fi legate de punctele de rechemare ale mărcii, extinzând recunoașterea companiei către publicul țintă;
- intenția de cumpărare: acest obiectiv funcționează cu un public foarte specific, așa cum este cazul persoanelor care au trecut deja prin pâlnia de vânzări și au înțeles deja că trebuie să rezolve o problemă sau o dorință. Astfel, obiectivele specifice în această etapă sunt legate de relația cu marca. De exemplu, captarea de noi clienți potențiali, deschiderea de e-mailuri, implicarea și interacțiunea pe rețelele sociale sau prin chat online .
- decizie: acest obiectiv cuprinde toate acțiunile campaniei care se concentrează asupra achiziției în sine. Deci, obiectivele specifice pot fi legate atât de vânzarea și contactarea companiei, cât și de descărcarea de materiale mai avansate și tehnice.
Obiectivele plasează obiectivul într-un interval de timp și ajută la modelarea bugetului campaniei . De exemplu, dacă obiectivul este obținerea a o mie de noi lead-uri pentru companie, este necesar să se stabilească în ce perioadă se va întâmpla acest lucru.
Poate o săptămână sau o lună. Totul va depinde de scenariul în care se află compania, de bugetul de comunicare, printre alți factori. Nu uitați să vă stabiliți obiective realiste, dar provocatoare.
3. Aflați cu cine vorbiți
Profilul ideal de client trebuie sa fie prezent in dezvoltarea unei campanii de publicitate. Până la urmă, odată cu descoperirea persoanei, se va putea atinge mai bine diverse puncte de comunicare, de la alegerea mijloacelor de comunicare până la limbajul și elementele grafice folosite.
Înțelegeți că la fel de importantă ca și colectarea datelor demografice pentru a înțelege sexul, clasa socială, grupa de vârstă și locația geografică a publicului dvs. este descoperirea unor factori subiectivi, cum ar fi să știți cine influențează această persoană, cum se simte, care sunt liniile sale și principalele obiecții .
Adunați aceste instrucțiuni și lăsați-le într-un document accesibil întregii echipe implicate. La urma urmei, de la planificarea media, la creație la lucrări de artă, este important ca profesioniștii să știe cu cine vorbesc și cum pot stimula relația dintre public și companie.
4. Dezvoltați strategiile pentru campania publicitară
Astăzi există o gamă largă de a obține rezultatele așteptate cu comunicare și marketing. Ideal este să găsești un model care să amestece mai multe strategii pentru a garanta cea mai mare penetrare a campaniei.
Pentru aceasta, este important să ții pasul cu știrile și tendințele din piață, înțelegând care sunt noile vehicule de comunicare, construind un kit media potrivit pentru publicul tău.
Principalele strategii pe care le puteți include în campania dvs. sunt:
- Inbound Marketing — esențial pentru a genera valoare și pentru a poziționa strategic brandul. Această strategie online implică producerea de conținut relevant, cum ar fi postări pe blog, videoclipuri și podcasturi, pe lângă materiale valoroase și alte forme de relație cu clienții, cum ar fi fluxul nutrițional de marketing prin e-mail;
- Marketing de performanță — axată pe reclame online, această strategie este foarte importantă pentru o campanie de publicitate deoarece vizează exact publicul, promovează o revenire rapidă și are un raport cost-beneficiu excelent, mai ales în comparație cu mijloacele tradiționale de comunicare;
- Outbound Marketing — acțiuni de marketing offline reinventate cu o viziune bazată pe Inbound Marketing. Ar putea fi utilizarea de noi medii precum Out of Home , dar principalul punct este de a oferi o experiență îmbogățitoare pentru public;
- Marketing tradițional – gândiți-vă la acele acțiuni offline, cum ar fi reviste, TV și panouri publicitare, precum și fluturași și alte piese care contribuie la rezultate. Punctele care trebuie respectate în acest caz sunt dacă publicul este într-adevăr concentrat într-o anumită locație geografică și dacă impactul generat va putea ajunge eficient la publicul țintă.
5. Gândiți-vă la creativitatea campaniei dvs. de publicitate
Pe lângă strategie, există o inimă care bate, iar această inimă este capabilă să creeze legături puternice între utilizator și brand.
Rezultatele excelente ale campaniilor sunt legate de dezvoltarea lor creativă, inclusiv strategii de optimizare a relației cu publicul, experiențe personalizate dezvoltate cu ajutorul UX Design și campanii scalabile care creează identitate cu publicul.
Direcțiile unei campanii de publicitate pot fi identificate și punctate în prealabil pentru a asigura alinierea între diferitele acțiuni. Astfel, piesele aceleiași campanii vorbesc între ele și clientul știe deja că este introdus într-un anumit context.
De asemenea, este important, în timpul dezvoltării, să se creeze etape de referință în etapele de producție, în care clientul poate interacționa cu echipa de producție și poate confirma calea sau solicita modificări ale pieselor.
6. Inspiră-te din cazuri creative și de succes
Știi acea reclamă pe care ai văzut-o odată și nu ai uitat niciodată? Îți amintești și de cei care au câștigat premii de artă sau publicitate precum Cannes și Premiul Caboré?
Acest tip de creație ar trebui folosit ca sursă de inspirație pentru procesul creativ . Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să repeți ceea ce ai văzut deja, dar ideile grozave stimulează inovația.
Pentru a eficientiza rutina agenției, este posibil să se creeze un folder în cloud în care fiecare profesionist adună reclame creative , planificare de succes și alte cazuri care pot fi relevante pentru dezvoltarea muncii.
Acest exercițiu poate deveni și o oportunitate pentru companie de a începe să colecteze mărturii și să creeze o sesiune de cazuri de succes, care să întărească calitatea campaniilor de publicitate ale afacerii tale.
7. Aliniați campania publicitară
Tendința de a servi clienții prin proiecte în cadrul unei agenții a crescut foarte mult. La urma urmei, este un model care garantează agilitatea, minimizează erorile și oferă autonomie fiecărui angajat, permițând dezvoltarea carierei și a talentelor. Cu toate acestea, rolul managerului de proiect a devenit și mai important în creație.
Dacă campania are o direcție și în mijlocul ei vine o nouă perspectivă, este important să aflăm dacă schimbarea de a îmbrățișa noua idee nu interferează cu întregul set.
De la identitatea vizuală din interiorul magazinului sau spațiului corporativ până la reclamele de pe Google Ads, este necesar să ne asigurăm că totul are sens, că campania vorbește aceeași limbă .
8. 5 exemple de campanii publicitare de succes
Un pas important în crearea unei campanii de publicitate este să fii cu adevărat cu ochii pe ceea ce fac alți profesioniști în publicitate .
La urma urmei, aceasta nu este doar o resursă care vă permite să fiți creativ, ci spune și multe despre comportamentul consumatorului, prezintă soluții pentru a face munca în conformitate cu evenimentele, pe lângă faptul că arată puterea noilor media.
Consultați 5 campanii foarte bine rezolvate care au obținut vizibilitate.
1. Johnsons și broasca care s-a spălat pe mână
Campaniile de publicitate sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor noastre de marketing , chiar și în vremuri controversate sau de criză, așa cum a fost cazul pandemiei de Covid-19. Multe companii au trebuit să se reinventeze și unele chiar au găsit modalități de a transmite un mesaj de sprijin publicului.
Acesta a fost cazul de succes al lui Johnsons, care a parodiat cântecul pentru copii The frog does not wash his feet , încurajând oamenii – în special copiii – să se spele pe mâini pentru a reduce nivelul de transmitere a bolii.
Rezultatul campaniei se vede în numărul de videoclipuri de pe YouTube, care a depășit 5 milioane de vizualizări.
2. Realitatea climatică Brazilia Refugee Tree
În lupta pentru cauze sociale și de mediu, vedem din ce în ce mai mulți creativi interesanți care se remarcă prin strălucirea campaniilor publicitare.
Arborele refugiaților este un exemplu foarte interesant creat pentru a arăta importanța primirii tuturor ființelor vii care suferă un fel de amenințare.
Mesajul pare să sensibilizeze publicul cu privire la defrișările din pădurea tropicală amazoniană.
3. Nescau joaca impreuna
Care este ciclul de viață al plasticului? O problemă controversată care implică utilizarea paielor de plastic a mobilizat Nescau în producerea produsului său gata de băut, care are acum paie de hârtie, pentru a reduce impactul companiei asupra mediului.
Campania Joga Junto a fost dezvoltată în parteneriat între companie și Projeto Tamar și a oferit o mare vizibilitate lui Neșcău, dovadă a fost videoclipul campaniei care a depășit 8 milioane de vizualizări și peste 1 milion de aprecieri, așa cum mi-a plăcut.
4. Avon Connect
Odată cu lansarea unei strategii omnicanal , Avon a arătat că este conectată cu strategiile din mediile virtuale și este disponibilă pentru dialog și servicii pentru clienți.
Compania a mizat pe consolidarea prezenței pe rețelele de socializare și a folosit un videoclip pentru a face publicitate campaniei, invitând publicul să interacționeze cu brandul în medii digitale.
Odată cu succesul campaniilor digitale, campaniile offline au căpătat un nou sens, totuși, o cheie majoră a succesului o reprezintă soluțiile mixte, precum acțiunea dezvoltată de DuolingoIdeea a fost de a proiecta notificări în clădirile din orașele São Paulo, imitând notificările push , care sunt adesea ignorate. Campania a inclus un sondaj realizat cu studenții, contact cu prietenii sau familia și o proiecție a sesizării făcută de o dronă.
În acest moment, prietenul sau ruda contactată era responsabilă pentru a duce persoana la fereastră pentru a putea vedea notificarea.
9. Definiți valori relevante pentru a monitoriza campania
În sfârșit, un alt factor care garantează succesul unei campanii de publicitate sunt KPI-urile . În funcție de obiectivul, scopurile și strategiile utilizate, este important să se definească metrici relevante care trebuie monitorizate.
De asemenea, stabiliți ce sursă de colectare a datelor va fi – chiar dacă mai multe sunt de încredere, pot exista variații între ele – și frecvența monitorizării.
După cum ați observat, dezvoltarea unei campanii publicitare excelente poate fi modelată pentru a obține cele mai bune rezultate și a depăși așteptările clienților. Este esențial să ținem pasul cu noutățile de pe piață și să te bazezi pe inovații ca diferență competitivă, evidențiind brandul într-un mod pe care publicul nu l-a văzut încă.
AllmaDesign vă oferă servicii profesionale de web design la prețuri avantajoase, creare de site-uri prezentare pentru companii mici și mijlocii, creare magazine online și cataloage de produse, precum și alte servicii conexe: întreținere și administrare site-uri web, optimizare SEO și promovare online, design grafic și identitate companie, găzduire web și înregistrare nume de domenii.