Statele Unite au avertizat deja Phenianul împotriva unor legături mai strânse cu Moscova, deoarece o strategie comună ar schimba războiul din Ucraina și „ar pune în pericol alte țări”.
Rusia şi Coreea de Nord sunt din nou în centrul atenției planetei după întâlnirea dintre liderii acestor țări, Vladimir Putin și Kim Jong Un, de la cosmodromul Vostohnîi, din regiunea rusă Amur. Cei doi și-au dat mâna, au arătat buna armonie dintre cei ei și au elogiat şi au toastat pentru „o alianță veche și mare”. Întâlnirea a avut drept scop încheierea unui acord prin care Phenianul să furnizeze arme Moscovei pentru războiul din Ucraina. Un pact militar sau nuclear care ar putea însemna probleme pentru Occident și pentru restul lumii, relatează La Razon citat de Rador.
Liderul nord-coreean a recunoscut că cooperarea dintre ambele țări s-a ridicat la „cel mai înalt nivel” într-un front comun împotriva „forțelor ostile”. Și în ultimele luni, din cauza invaziei rusești a Ucrainei, gesturile lor de loialitate s-au intensificat. De exemplu, Coreea de Nord a fost a treia țară care a recunoscut republicile Donețk și Luhansk, aflate sub control pro-rus, ca state independente.
Ce pericole prezintă pentru Occident o strategie militară și nucleară a Rusiei și Coreei de Nord?
O alianță între cei doi ar putea modifica cursul conflictului din Europa, deoarece Moscova ar asigura o aprovizionare cu arme de folosit împotriva armatei ucrainene. Arsenalul său ar fi cu mult peste cele peste zece milioane de proiectile pe care se estimează că trupele ruse le-au tras anul trecut, deoarece Coreea de Nord are milioane în depozit, care, chiar dac au o rată mare de eșec, ar putea oferi un ajutor Moscovei. Orice acord privind muniția ar urma să vină într-un moment în care contraofensiva Kievului, susținută de sprijinul militar din partea țărilor occidentale, este încetinită. Un moment ideal pentru ca Moscova să lovească.
Pentru ca acest acord să prospere, în plus, nu ar fi doar o lovitură importantă pentru Ucraina, ci și pentru țările din apropiere. Moldova, România și Polonia au avertizat, în mai multe rânduri, că dacă Moscova va triumfa pe teritoriul ucrainean, ele ar putea fi următoarele.
Pe de altă parte, și Coreea de Nord ar avea beneficii, cum ar fi declanșarea unei curse a înarmărilor nucleare în Asia. Deși Rusia a semnat regimul internațional de sancțiuni impus Phenianului pentru programul său ilegal de arme nucleare, sancțiunile occidentale asupra Moscovei și „indiciile” oferite de locul întâlnirii dintre lideri fac posibil ca Kim să solicite acces la tehnologia nucleară rusă, ceea ce ar îmbunătăți raza de acțiune și fiabilitatea sistemului nord-coreean de livrare a armelor nucleare, după cum explică „The Economist”. Și-ar aprofunda apoi importanța militară și ar putea chiar depăși China, transformând-o în principalul rival asiatic al Statelor Unite – un inamic comun al Moscovei și Phenianului.
În plus, experții sunt clari că alianța ar provoca un flux semnificativ de combustibil și alimente care ar permite țării comuniste să-și atenueze criza, mașinile industriale sau piese pentru acestea. Un lucru care s-a văzut deja pe vremea Uniunii Sovietice, care a ajutat cel mai mult Nordul în războiul din Coreea, la fel cum în deceniile următoare a fost un mare aliat al regimului lui Kim. „În timpul Războiului Rece, Kim Il-sung a reușit întotdeauna să mențină un echilibru în legăturile sale cu Beijingul și Moscova, fiind un bun prieten al ambelor ţări fără să depindă exclusiv de una dintre ele și încercând să beneficieze de dușmănia dintre ambele puteri după venirea la putere a lui Hrusciov (1953)”, explică pentru BBC corespondentul agenției EFE în Coreea, Andrés Sánchez Braun.