Când ne gândim la efectele vârstei asupra nașterii bebelușilor, avem tendința de a ne concentra asupra femeilor. Acea sursă ofilită de ouă. Acele probleme cromozomiale. Infertilitate. Dar și bărbații sunt afectați de vârstă. Există acum un corp substanțial – și în creștere – de dovezi care sugerează că întârzierea paternității poate avea propriile consecințe. Despre acestea se vorbește rar – cât de des, de exemplu, li se spune bărbaților „să acorde mai multă atenție” ceasurilor lor biologice?
Nici, în general, serviciile de fertilitate nu sunt descurajate pentru bărbații în vârstă care doresc să fie tați, așa cum fac unele țări pentru femeile în vârstă care doresc să fie mame. În Anglia și Țara Galilor, de exemplu, Institutul Național pentru Excelență Clinică recomandă ca NHS să nu ofere FIV femeilor de peste 42 de ani, dar nu este menționată vârsta paternă în ghidul său. Nici nu există o definiție agreată a „bătrânului” când vine vorba de tați, notează The Guradian.
Cu toate acestea, știm că, în jurul vârstei de 40 de ani, sperma bărbaților începe să devină mai lent. Concepția devine mai grea. Și copiii născuți din tați mai mari se confruntă cu rate mai mari de afecțiuni precum autismul, schizofrenia și leucemia.
În multe țări, rata natalității în rândul taților mai în vârstă este în creștere. În America, de exemplu, în 1980 s-au născut aproximativ 43 de bebeluși în fiecare an la fiecare 1.000 de bărbați cu vârsta cuprinsă între 35-39 de ani; până în 2015, aceasta a crescut la aproximativ 69 de copii.
Vârsta afectează sperma în sine. O analiză sistematică amplă publicată în 2015, care analizează 90 de studii separate care au implicat 93.839 de subiecți, a constatat că vârsta unui bărbat a afectat negativ măsurile de calitate a spermei – felul în care arăta spermatozoizii, cât de bine s-au mișcat și câți au fost deteriorați.
Atributele fizice ale spermatozoizilor pot fi importante atunci când vine vorba de conceperea unui copil. Cercetările sugerează că ratele de concepție pentru bărbații în vârstă sunt mai mici decât pentru bărbații mai tineri. Într-un studiu efectuat pe 2.112 cupluri din Marea Britanie, bărbații de peste 45 de ani aveau șanse de aproape cinci ori mai mari să aibă nevoie de mai mult de un an pentru a rămâne însărcinați în comparație cu bărbații cu vârsta sub 25 de ani, iar acest lucru a fost valabil chiar și atunci când partenera era tânără.
Rezultatele fertilizării in vitro (FIV) pentru bărbații în vârstă par, de asemenea, mai proaste. O lucrare din acest an din Jurnalul de Reproducere Asistată și Genetică a examinat constatările din 11 studii și 10.527 de cicluri de donare de ouă – donatorii de ouă tind să fie tineri – și a constatat că creșterea vârstei bărbaților a fost asociată cu o scădere ușoară a natalității vii.
Concepțiile de la bărbați mai în vârstă au, de asemenea, mai multe șanse să se termine cu avort spontan sau nașterea mortii. Și acei bebeluși născuți din tați mai în vârstă sunt mai probabil decât cei concepuți de bărbați mai tineri să se nască prematur (între 32 și 37 de săptămâni de sarcină) sau foarte prematur (între 28 și 32 de săptămâni de sarcină).
„Oamenii presupun că, dacă există un spermatozoid care înoată și poate pătrunde într-un ovul, totul este bine”, spune Bernard Robaire, profesor la Universitatea McGill din Montreal, specializat în îmbătrânirea sistemului reproducător masculin, „dar nu este cazul. .” Și nu doar publicul larg nu s-a răsucit. Robaire spune că anul trecut a susținut o prezentare pe această temă la medicii specializați în obstetrică și ginecologie. Mulți nu erau conștienți de legătura dintre vârsta bărbaților și rezultatele reproductive slabe.
Într-o lucrare de revizuire publicată anul trecut în Frontiers in Endocrinology, Robaire și colegul său de la McGill, Peter Chan, au subliniat, de asemenea, numeroase studii epidemiologice care au legat paternitatea mai în vârstă de problemele de sănătate ale copiilor lor.
Tații mai în vârstă au mai multe șanse, de exemplu, să aibă copii cu malformații congenitale, cum ar fi buza despicată sau o gaură în diafragmă, iar șansele cresc cu fiecare an de vârstă paternă. Unele tipuri de cancer devin, de asemenea, mai frecvente. Un studiu de registru al nașterilor pe aproape 2 milioane de copii din Danemarca a constatat că un anumit tip de leucemie infantilă crește probabilitatea cu 13% pentru fiecare cinci ani mai în vârstă a tatălui. Riscul de cancer la creier și cancer de sân este, de asemenea, crescut la persoanele născute din tați mai în vârstă.
Există și efecte neurologice. Potrivit unui studiu, copiii cu tați care au peste 40 de ani la naștere au șase ori mai multe șanse de a avea autism decât cei ai căror tați au mai puțin de 30 de ani. Bebelușii născuți din tați cu vârsta peste 50 de ani se confruntă cu un risc de până la cinci ori mai mare de schizofrenie. Tulburarea obsesiv-compulsivă, ADHD, tulburarea bipolară – toate sunt mai probabile, indică cercetările, dacă tatăl este mai în vârstă.
Dar cum poate fi asta, vă puteți întreba, cu tot mai mulți tați mai în vârstă în știri? Mick Jagger nu avea un copil la 73 de ani, Robert De Niro la 79 de ani și Al Pacino la 83 de ani? Spermatozoizii nu sunt proaspete la fiecare 74 de zile sau cam asa ceva? Oamenii bărbați nu rămân niciodată fără chestii? Da, da, și da.
Se face mult despre faptul că o femeie se naște cu toate ouăle pe care le va avea vreodată; că până la jumătatea anilor de 30 de ani încep să se strice și, înainte să-ți dai seama, ea a rămas fără. La aproximativ 50 de ani, o femeie se confruntă cu o oprire completă a capacității sale de reproducere. Nu este cazul masculilor, care sunt capabili să se reproducă aproape până la sfârșitul vieții. Dar cercetările arată acum că, cu cât fabrica de spermă funcționează mai mult, cu atât este mai probabil ca erorile să fie introduse în timpul procesului de fabricație.
Materia primă pentru spermatozoizi sunt celulele stem spermatogoniale din testicule. Ca parte a procesului de producere a spermatozoizilor, aceste celule imature se completează continuu prin diviziunea celulară. Doar aproximativ jumătate dintre celulele noi vor porni în călătoria pentru a deveni spermatozoizi noi, în timp ce cealaltă jumătate va rămâne pentru a menține rezervorul de celule stem spermatogoniale.
Dar replicarea implică copierea întregului genom, care are aproximativ 3 miliarde de litere. Deși rar, uneori se face o eroare de copiere. Și dacă se întâmplă acest lucru, spermatozoizii care vor apărea mai târziu din acea celulă stem spermatogonală va purta pentru totdeauna acea mutație.
Dar replicarea implică copierea întregului genom, care are aproximativ 3 miliarde de litere. Deși rar, uneori se face o eroare de copiere. Și dacă se întâmplă acest lucru, spermatozoizii care vor apărea mai târziu din acea celulă stem spermatogonală va purta pentru totdeauna acea mutație.
Problemele se adună pe măsură ce un bărbat îmbătrânește. Celulele stem dobândesc mai multe mutații. Semnele epigenetice sunt modificate
Cu cât un bărbat este mai în vârstă, cu atât celulele stem spermatogonale vor fi replicate de mai multe ori. S-a estimat că sperma produsă de un tânăr de 25 de ani va fi supus 350 de replicări, în timp ce spermatozoizii unui bărbat de 45 de ani va avea 750. Fiecare replicare creează mai multe oportunități pentru o greșeală. Ceea ce înseamnă că copiii bărbaților mai în vârstă sunt susceptibili de a avea mai multe mutații genetice decât cei născuți din cei mai tineri.
Cu toții ne naștem cu noi mutații – aproximativ 60 în medie. Dar oamenii născuți din tați mai în vârstă au mai mult. De fapt, cercetătorii care au secvențiat genomuri întregi sau exomi întregi (părți specifice ale genomului) ale triourilor mamă-tată-copil au descoperit că numărul de mutații noi la copii crește constant odată cu vârsta paternă – aproximativ una până la două mutații suplimentare pentru fiecare an. tatăl este mai în vârstă la momentul nașterii copilului.
Și din moment ce putem deduce ce cromozom provine de la ce părinte, știm că aproximativ 80% dintre aceste mutații „de novo” provin de la tată, indiferent dacă este mai tânăr sau mai în vârstă.
Vestea bună este că majoritatea mutațiilor dobândite sunt inofensive. „Marea majoritate a acestor mutații nu vor avea niciun efect, deoarece vor apărea într-o parte a genomului care nu este codificată”, spune Anne Goriely, profesor de genetică umană la Universitatea Oxford. Dar unele vor avea efecte, spune ea, și, deși sunt rare, contribuie importanți la boli genetice. Acestea afectează aproximativ unul din 300 de născuți vii, a remarcat ea într-o lucrare de revizuire cu colegul ei, Katherine Wood, în Fertilitate și Sterilitate anul trecut.
Interesul propriu al lui Goriely este într-un mic subset al acestor tulburări, cunoscute sub numele de „tulburări cu efectul vârstei paterne”, asociate mult timp cu tații mai în vârstă. Acestea includ afecțiuni precum acondroplazia, care provoacă nanism, și sindromul Apert, care duce la un craniu deformat și degetele de la mâini și de la picioare contopite. Spre deosebire de multe afecțiuni cauzate de mutații de novo, totuși, aceste tulburări ale efectului vârstei paterne nu arată doar o creștere liniară odată cu vârsta, ci cresc brusc în prevalență pe măsură ce vârsta tatălui crește – apar mult mai frecvent decât v-ați aștepta întâmplător.
Dar mutațiile de novo singure ar putea să nu explice frecvența mai mare a afecțiunilor complexe, cum ar fi autismul și schizofrenia, pe care le vedem la persoanele născute din tați mai în vârstă.
Modificarea semnelor epigenetice ar putea juca un rol? „Ceea ce este transmis unui copil nu este pur și simplu secvența bazelor [ADN]”, spune Robaire, care studiază modificările epigenetice ale spermei de la bărbați mai în vârstă, „ci o grămadă de alte mesaje care sunt incluse pentru a permite transformarea unor gene. pornit sau nu pentru a fi oprit.” Aceste mesaje, sau semne epigenetice, controlează expresia genelor. Însuși actul de a trăi, spune Robaire, expune un bărbat la stres, toxine, substanțe chimice și experiențe care vor modifica semnele epigenetice de pe celulele stem spermatogonale. Aceste semne modificate vor fi copiate pe orice spermatozoid produs din ele.
În 2020, Robaire și colegii săi au publicat o lucrare în Clinical Epigenetics care arată că există modificări dependente de vârstă în semnele epigenetice găsite pe ADN-ul în spermatozoizii umani. El spune că poți să te uiți la tiparele semnelor epigenetice și să „prevestiți vârsta unui bărbat în termen de doi ani”.
Cercetătorii se așteptau să descopere că modificările epigenetice sunt legate de dezvoltarea spermei, dar nu au fost. În mod intrigant, locurile care au arătat cea mai epigenetică schimbare legată de vârstă au fost locurile asociate cu neurodezvoltarea. „De ce acele site-uri sunt afectate selectiv, nu am idee”, spune Robaire.
Bărbații produc un număr mare de spermatozoizi – aproximativ 2.000 cu fiecare bătaie a inimii, spune el. Sunt câteva milioane pe zi. „Este o mașină uimitoare să poți produce atât de multe celule.”
Dar problemele se adună pe măsură ce un bărbat îmbătrânește. Celulele stem dobândesc mai multe mutații. Semnele epigenetice sunt modificate. Experiențele din viața omului, inclusiv expunerile la mediu, provoacă stres oxidativ și daune. Aceste lucruri, și multe altele, pot acționa în comun pentru a provoca efectele pe care cercetătorii le văd la copiii născuți din tați mai mari.
Ceea ce este clar este că vârsta paternă contează – și că mai mulți bărbați devin tați mai în vârstă. După cum scriu Robaire și Chan, o serie de factori, inclusiv căsătoriile întârziate, a doua căsătorie, reproducerea asistată, tratamente precum Viagra pentru disfuncția erectilă și bărbații celebri care modelează paternitatea mai în vârstă „au furnizat elemente pentru o furtună perfectă”.