Dacă ți-e poftă de cireșe, atunci trebuie să bagi mâna adânc în buzunar. Fructele se vând, acum, în 2024 la prețuri exorbitante.
În acest moment, cireşele sunt aduse pe tarabele din ţara noastră din Grecia, Turcia, Spania, dar şi Chile sau Africa de Sud. Cei care vor să-și satisfacă pofta, însă, s-ar putea să se răzgândească când vor afla preșul exorbitant cu care se vând fructele.
Ei bine, cireșele costă 250 de lei/kilogram. Asta înseamnă un pic peste 3 lei pentru o singură cireaşă și 25 de lei pentru un pumn de cireșe. Sunt însă şi comercianţi care vând fructele la preţuri mai „accesibile”: 100 lei/kilogram. Mulți dintre ei sunt conștienți de suma enormă și acceptă totuși să le vândă și în cantități mai mici: „La jumătate de kg, un sfert, o mână, fiecare cât vrea”, a explicat o vânzătoare.
„O să stea acolo ca la muzeu” / „La salariul minim pe economie nu prea îţi permiţi. Când o să iasă şi ale noastre o să mâncăm şi noi. Până atunci, ne uităm”, se plâng oamenii intervievaţi de reporterii Observatorului.
Nici la sfârşit de primăvară, când începe sezonul cireşelor, veştile nu vor fi mai bune în ce priveşte fructele autohtone: ”Dacă situaţia rămâne neschimbată vis-a-vis de măsurile luate de Guvern, mai mult ca sigur că preţurile produselor în piaţă vor creşte în perioada în care vor apărea produsele româneşti. Preţul de 250 de lei pe lângă faptul că este foarte mare, cred că la mijloc etre vorba şi de o speculă pe care o întâlnim în pieţe”, a declarat Dragoş Frumosu, preşedinte Sindalimenta, pentru Observator.
România are aproximativ 1.000 de hectare de cireşi, însă, până la primele recolte din mai, suntem nevoiţi să importăm din ţări precum Grecia, Turcia, Spania sau Africa de Sud.
Beneficiile cireșelor
Dacă trecem peste prețul cireșelor, mai ales în extra-sezon, aceste mici fructe sunt pline de nutrienți, pe lângă gustul delicios. Nu conțin colesterol, sodiu, grăsimi și au puține calorii, fiind ideale ca gustare sau desert.
Cireșele pot reduce riscul apariției mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul și cancerul. În plus, există dovezi că un consum de cireșe poate îmbunătăți somnul, funcția cognitivă și recuperarea după exerciții fizice intense. Cireșele susțin sănătatea și prin prevenirea sau scăderea stresului oxidativ și a inflamației.
Cireșele sunt un cocktail de nutrienți și vitamine, fiind bogate în vitamina C, calciu, fier, magneziu, potasiu și folat. Sunt o sursă bună de polifenoli, cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, dar și de triptofan, serotonină și melatonină. Majoritatea carbohidraților din cireșe provin din zaharuri naturale, însă fibrele din compoziție atenuează impactul acestora, astfel că cireșele proaspete au un indice glicemic scăzut.
SURSA FOTO: Social Media