Interviul jurnalistului american Tucker Carlson cu președintele rus Vladimir Putin ar putea fi luat în vizor de către legislatorii Uniunii Europene, au declarat pentru Newsweek foști și actuali deputați ai Parlamentului European.
Carlson a vizitat Rusia săptămâna aceasta, iar marți a dezvăluit că va publica „în curând” un interviu cu liderul rus. Activitatea lui Carlson în Rusia l-ar putea vedea pe fostul prezentator Fox News în relații reci cu UE, a declarat pentru Newsweek Guy Verhofstadt, fost premier belgian și actual membru al Parlamentului European.
Parlamentarul – care a cerut ca UE să analizeze posibilitatea de a impune o „interdicție de călătorie” lui Carlson – l-a descris pe Carlson ca fiind „un purtător de cuvânt” al fostului președinte Donald Trump și al lui Putin, adăugând: „Având în vedere că Putin este un criminal de război și că UE îi sancționează pe toți cei care îl ajută în acest efort, pare logic ca Serviciul de Acțiune Externă să examineze și cazul său”, a spus acesta, informează Newsweek.
Cum se aplică sancțiunile în UE?
Serviciul de Acțiune Externă al UE (EAS) este brațul diplomatic al blocului, responsabil cu politica externă. Pentru ca o persoană să fie adăugată pe lista de sancțiuni a UE, trebuie prezentate dovezi la EAS pentru a fi examinate. În cazul în care se consideră că sunt suficiente, EAS poate prezenta cazul Consiliului European – organismul format din liderii naționali ai UE – care ia decizia finală de a impune sau nu sancțiuni. Ca atare, orice ipotetică sancțiune pentru Carlson ar putea fi ceva făcut în viitorul apropiat, chiar dacă demersul are suficient sprijin în rândul legislatorilor și șefilor de stat europeni.
Ce spun unii foști și actuali oficiali de la Bruxelles
Luis Garicano, un fost europarlamentar, a declarat pentru sursa citată că este de acord cu poziția lui Verhofstadt. „El nu mai este un jurnalist, ci un propagandist al celui mai odios regim de pe teritoriul european și cel mai periculos pentru pacea și securitatea noastră”, a spus Garicano despre Carlson.
„În primul rând, trebuie amintit că Putin nu este doar președintele unei țări agresoare, ci este căutat de Curtea Penală Internațională și acuzat de genocid și crime de război”, a declarat europarlamentarul Urmas Paet, care a fost anterior ministru de externe al Estoniei. „Carlson vrea să ofere o platformă cuiva acuzat de crime de genocid – acest lucru este greșit. Dacă Putin are ceva de spus, trebuie să o spună în fața CPI. În același timp, Carlson nu se comportă ca un jurnalist adevărat, deoarece și-a exprimat în mod clar simpatia pentru regimul rus și pentru Putin și a denigrat în mod constant Ucraina, victima agresiunii rusești. Așadar, pentru o astfel de propagandă pentru un regim criminal, poți ajunge pe lista de sancțiuni. Aceasta se referă în primul rând la interdicția de călătorie în țările UE”, a mai spus acesta.
Ce spune Rusia
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că interviul a avut deja loc. „Poziția sa este diferită de a celorlalți”, a declarat Peskov despre Carlson. „Nu este în niciun caz pro-rusă, nu este pro-ucraineană, este pro-americană, dar cel puțin contrastează cu poziția presei tradiționale anglo-saxone”.
Șeful X, decloc încântat de această posibilitate
Elon Musk, șefil platformei X, se arată indignat de posibilitatea ca jurnalistul american să fie sancționat de UE: „Dacă este adevărat, acest lucru ar fi într-adevăr deranjant. S-ar putea să fie cineva de acord cu Tucker sau nu, dar el este un jurnalist american important și o astfel de acțiune ar jigni foarte mult publicul american.”