Ergonomia la locul de muncă este un domeniu de studiu care își propune să aducă un confort sporit și condiții de muncă adecvate pentru un profesionist în mediul său de lucru. Pentru aceasta se propun practici, concepte, instrumente si accesorii pentru a genera satisfactie si o productivitate mai mare.
Petrecerea de ore la un moment dat executând un loc de muncă – fie că este mai intens, fie într-un mediu de birou, fie la biroul de acasă folosind un computer – are consecințe fizice pentru lucrător. Acestea pot varia de la cele mai simple, cum ar fi oboseala, până la cele mai grave, cum ar fi leziunile prin încordare repetitivă (RSI). Pentru a evita cele mai dăunătoare cazuri, ergonomia la locul de muncă este o practică fundamentală.
Companiile care sunt preocupate de bunăstarea angajaților lor și de modul în care aceasta afectează rezultatele sunt din ce în ce mai conștiente de modalități de a oferi condiții bune de muncă . Mesele la nivel, scaunele care susțin o postură adecvată și o serie de alte articole și accesorii sunt esențiale. Pe lângă acestea, instrucțiunile și urmărirea fac toată diferența!
Ergonomia la locul de muncă este cu adevărat importantă și ajută ambele părți implicate în această relație: angajatorul și angajatul . În continuare, înțelegeți mai multe despre acest studiu și despre beneficiile pe care le aduce!
Ce este ergonomia la locul de muncă și ce impact are?
Ergonomia la locul de muncă este un domeniu de studiu care are ca scop stabilirea de practici și condiții de muncă care să favorizeze sănătatea angajaților în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu. Ideea este să faci posibil ca eforturile tale să nu genereze niciun impact asupra sănătății fizice, cum ar fi RSI, durere sau orice dificultate.
În practică, este vorba despre adaptarea lucrătorului la obligația sa de muncă fără ca acesta să sufere de aceasta, mai ales din cauza programului mare de lucru. De exemplu, dacă profesionistul trebuie să petreacă 8 ore pe zi la un birou de calculator, stând în fața unui monitor, ideea este să minimizeze pe cât posibil eventualele consecințe pe care acest scenariu le poate avea asupra sănătății sale.
Astfel, rolul ergonomiei este de a fi un studiu care să facă posibilă generarea soluțiilor ideale pentru fiecare situație . În companii, ergonomia ar trebui să fie un concept practicat de profesioniștii responsabili de acest sector, condus în mod obișnuit de Securitatea Muncii.
Relația cu reducerea accidentelor
Accidentele de muncă reprezintă o preocupare majoră pentru companii, întrucât angajații acestora, în funcție de performanța lor, sunt expuși riscului în exercitarea unei activități. Desigur, acest nivel de problemă nu trebuie să ia în considerare cei care lucrează în birouri, în activități care sunt mult mai concentrate pe probleme administrative.
Există însă multe alte domenii de activitate în care profesionistul este expus unor riscuri constante, iar în aceste cazuri ergonomia este și ea parte a parametrilor de protecție. Pe lângă încercarea de a reduce cât mai mult posibil riscul de accidente, există și practici care au ca scop evitarea rănilor din cauza impactului.
Reducerea impacturilor fizice ale continuității
Continuitatea, în sensul extinderii, este un risc și pentru cei care lucrează în profesii sau ocupații care, cel puțin vizual, oferă mai puțin risc. Un profesionist care are rol administrativ sau operațional, dar prin tehnologii, pe calculator, este mult mai puțin supus accidentelor, dar leziunile și uzura fizică pot cântări.
Birourile nu sunt întotdeauna reglate la înălțimea potrivită, tastarea ore în șir poate provoca răni, un scaun care nu respectă parametrii ergonomici poate duce la slăbiciune musculară și dureri de spate, precum și absența unui suport pentru picioare deschide, de asemenea, goluri pentru uzură.
Acumularea fiecăreia dintre aceste probleme sau incidența mai gravă a oricăreia dintre ele poate reduce productivitatea lucrătorului și, în unele cazuri, poate genera boli sau probleme care îl țin departe de activitatea sa profesională.
Care sunt tipurile de ergonomie?
Ceea ce puțini profesioniști știu este că există o serie de domenii ale ergonomiei la locul de muncă care trebuie înțelese . Fiecare dintre ele are ca scop furnizarea de condiții adecvate și pregătirea unei condiții ideale de muncă pentru muncitor. Aflați mai multe despre fiecare dintre ele mai jos.
ergonomia fizica
Acest domeniu este legat de anatomie, adică de caracteristicile fizice ale muncitorului și de modul în care acestea se adaptează la condițiile sale de muncă. Această arie de studiu valorează pentru asigurarea posturii în exercitarea profesiei, reducerea mișcărilor repetitive, manipularea corectă a instrumentelor și materialelor și adecvarea mediilor de lucru.
ergonomie de corectare
Corecția se referă la adecvarea mediului de lucru și a detaliilor acestuia care generează confort sau disconfort care poate fi dăunător. Sunt analizate aspecte precum iluminatul, temperatura, zgomotul, amenajarea mobilierului și modul în care aceasta afectează angajatul.
ergonomia designului
Conceptul pune în valoare dezvoltarea unor medii de lucru concepute pentru a fi mai prietenoase pentru profesionist, adică faptul că aceste locuri sunt deja construite sau asamblate în mod corect. Accentul poate fi birouri, fabrici sau orice tip de stație de lucru.
ergonomia conștientizării
Muncă fundamentală în orice domeniu, conștientizarea este aspectul muncii dedicat tocmai angajării angajaților cu privire la importanța ergonomiei și a impactului acesteia . Astfel, ideea este de a implementa prelegeri, videoclipuri, anunțuri și chiar o taxă zilnică pentru îmbunătățirea posturii și urmărirea resurselor propuse și oferite.
ergonomie participativă
Ergonomia participativă provine din ideea de a crea centre de supraveghere și conștientizare pentru angajații înșiși. Aceste centre au si rolul de a prelua cereri si cereri catre consilii, solicitand conditii ideale de munca.
ergonomie operațională
Aspectul operațional al ergonomiei este axat pe stabilizarea proceselor mai puțin agresive și mai concentrat pe oferirea de condiții bune de lucru. Ideea este de a evita suprasolicitarea profesionistului, proiectând structuri și scheme de performanță axate pe productivitate, dar cu calitatea acțiunii pentru a evita orice probleme.
ergonomia cognitivă
Nu doar partea fizică este în joc. Stresul și oboseala, atunci când sunt controlate, fac chiar parte dintr-o muncă de gestionare a conflictelor . Aceste reacții sunt în creștere atunci când procesele de acțiune generează mai multă anxietate, oboseală și presiune excesivă. Aceste condiții de muncă influențează direct raționamentul, memoria și concentrarea angajatului.
Care sunt beneficiile ergonomiei la locul de muncă?
O companie care lucrează după baze solide de ergonomie la locul de muncă este pregătită să obțină avantaje semnificative care îi afectează direct rezultatele și competitivitatea pe piață. Verifică mai jos care sunt punctele pozitive pe care le oferă ergonomia!
Aprecierea profesională
Aprecierea profesională nu este întotdeauna o prioritate pentru companii, deoarece multe își propun să facă profit, indiferent de impactul pe care îl provoacă această poziție. Este o relație nesănătoasă și, în consecință, nu garantează profesioniștii care sunt implicați și mulțumiți de munca lor.
Preocupările legate de ergonomia la locul de muncă generează un impact pozitiv imediat asupra angajaților , în primul rând datorită atitudinii de îngrijorare a companiei. Mergând mai departe, desigur, se simte apreciat pentru că își dă seama că are condițiile ideale de performanță și pentru că simte că tot ceea ce generează beneficii directe asupra sănătății fizice și psihice.
Reducerea absenteismului și a absențelor
Absențele și concediile se pot întâmpla într-o companie și acest lucru trebuie prevăzut și acceptat. Atunci când aceste evenimente, însă, sunt rezultatul impactului muncii asupra sănătății angajatului, se comit greșeli. Compania este prejudiciată de reducerea forței de muncă, dar, în principal, există un profesionist cu sănătatea sub control și care nu se poate întoarce la muncă.
Ergonomia la locul de muncă, pe termen lung, tinde să evite problemele care pot apărea în această rutină, precum complicații musculare, dureri de spate, RSI, accidente și alte situații. Prevenirea și valorizarea sănătății angajaților reduce absența acestora din companii.
Reducerea cifrei de afaceri a angajaților
O căutare constantă în sectoarele HR este de a reduce fluctuația angajaților , adică de a avea o rată mai mică de profesioniști care părăsesc și se alătură companiei. Motivul este simplu: de fiecare dată când se întâmplă acest lucru, are loc un nou proces de adaptare, rata productivității tinde să scadă și există și impacturi financiare legate de costurile de reziliere.
Multe dintre aceste victime se pot datora nemulțumirii din cauza condițiilor proaste de muncă și, de asemenea, din cauza unor boli și răni care, atunci când duc la plecare, generează nevoia de angajare. Ergonomia păstrează sănătatea angajaților și îi menține activi.
Satisfacția sporită a angajaților
Satisfacția angajaților este un factor important care generează mai multă dedicare, implicare și un mediu de lucru colaborativ și sănătos . Atunci când există condiții bune de muncă, tendința este ca toată lumea să fie mai fericită, mai concentrată și mai puțin afectată de un nivel ridicat de stres.
Este întotdeauna important să țineți cont de impactul direct pe care condițiile fizice proaste îl generează asupra stării de spirit și satisfacției acestui angajat. Nu este doar o problemă fizică, ci o problemă de sănătate în general . Un profesionist mulțumit are și rate de productivitate mai mari!
Ergonomia la locul de muncă este un domeniu fundamental de studiu care trebuie să câștige din ce în ce mai mult valoare în cadrul companiilor. Valorificarea bunăstării angajaților înseamnă a crea medii de lucru din ce în ce mai primitoare care, în consecință, generează rezultate mai bune și competitivitate ridicată în cadrul segmentului de afaceri.
AllmaDesign vă oferă servicii profesionale de web design la prețuri avantajoase, creare de site-uri prezentare pentru companii mici și mijlocii, creare magazine online și cataloage de produse, precum și alte servicii conexe: întreținere și administrare site-uri web, optimizare SEO și promovare online, design grafic și identitate companie, găzduire web și înregistrare nume de domenii.