Incalzirea in pardoseala reprezinta una dintre solutiile ingenioase, foarte eficiente si inovatoare, pentru a obtine un mediu confortabil din punct de vedere termic pentru locuinte sau birouri.
Acest sistem de incalzire este o alegere tot mai intalnita in locuintele romanilor, datorita avantajelor pe care le aduce. In acest ghid, vom explora in detaliu cum functioneaza sistemul de incalzire in pardoseala, tipurile de incalzire disponibile, etapele montarii, avantajele si dezavantajele, precum si pretul unui astfel de sistem.
Ca avantaje: Un sistem de incalzire in pardoseala are un pret mai mare decat caloriferele traditionale (un kit de incalzire in pardoseala de 100 mp are pret de peste 6500 ron), totusi, prin incalzirea pe verticala si reducerea consumului de energie termica, costurile se amortizeaza in timp. Un alt avantaj semnificativ este confortul termic. Dar, haideti sa descoperim impreuna ce este un sistemm de incalzire, tipuri, avantaje si dezavantaje.
Cum functioneaza sistemul de incalzire in pardoseala
Sistemele de incalzire in pardoseala constau intr-o retea de conducte cu apa calda sau intr-un covor de rezistente electrice montate pe sapa, sub pardoseala. Acest sistem se poate instala atat la parter, cat si la demisol sau etaj, in case noi sau renovate. Principiul de functionare al unui sistem de incalzire in pardoseala se bazeaza pe existenta a trei componente:
- Suprafata radianta: Pardoseala in care se amplaseaza tevile sau rezistentele prin care trece agentul termic sau curentul electric.
- Sistemul de alimentare si control: Senzorii, pompele de recirculare, termostatele, rezervorul tampon, vasul de expansiune, care permit controlul si distributia uniforma a caldurii.
- Sursa de caldura: Centralele pe gaze sau pe combustibili solizi, centralele termice cu combustibili lichizi, pompele de caldura sau rezistentele electrice.
De exemplu, in cazul incalzirii cu agent termic, apa calda de la centrala termica este directionata prin interiorul unor tevi speciale, cum ar fi cele din polietilena reticulara (PEX), PEXAL sau multistrat, montate sub pardoseala.
Astfel, caldura se propaga de jos in sus, pe o suprafata mai mare, spre deosebire de caloriferele unui sistem clasic de incalzire, care, desi fac un transfer direct de energie catre aerul din incapere, sunt mai mici ca dimensiuni si pot necesita un timp mai mare pentru incalzirea incaperii. Incalzirea prin pardoseala nu aduce disconfort pentru cei care pasesc pe suprafata pardoselii, deoarece cresterea temperaturii pardoselii la contactul cu talpa piciorului va fi insesizabila.
Tipuri de incalzire in pardoseala
Incalzirea in pardoseala cu agent termic
Incalzirea in pardoseala cu agent termic reprezinta o solutie excelenta de a va incalzi locuinta. Odata cu implementarea acestui sistem, caldura va fi transmisa uniform prin tuburile care au fost montate in sapa de beton a pardoselii, propagandu-se, ulterior, in toata locuinta. Principalul avantaj al acestui sistem de incalzire il constituie faptul ca se obtine eficienta maxima in incalzirea camerei. Confortul va fi resimtit la maximum prin pardoseala calda, aceasta propagand caldura pe o suprafata mult mai intinsa. Sistemele de incalzire prin pardoseala care utilizeaza apa au avantajul de a fi mai economice din punctul de vedere al energiei utilizate, fata de un sistem clasic. Agentul termic este incalzit la o temperatura mai scazuta, undeva spre 50°C, fata de sistemele clasice de incalzire, care incalzesc apa pana la 60°C sau chiar mai mult. Astfel, se poate ca incalzirea prin pardoseala cu agent termic sa poata fi deservita si de boilere, pompe de caldura si, partial, chiar de sisteme solare.
Incalzirea in pardoseala cu agent electric
Incalzirea cu agent sau covor electric este considerata un pic mai rapida decat cea cu apa. De asemenea, datorita faptului ca se monteaza mai repede, ea este si ceva mai ieftina. Varianta de incalzire in pardoseala pe curent este, probabil, mai indicata, deoarece covorasele de incalzire prin pardoseala sunt subtiri si mai usor de manevrat decat sistemele cu apa. Cu siguranta aceasta varianta este viabila pentru intreaga casa sau doar pentru o anumita zona din locuinta. Fiecare utilizator poate alege sa incalzeasca parterul unei case sau doar baia si bucataria, pentru a nu mai simti gresia rece sub picioare. Sistemele electrice sunt disponibile sub forma unui covor ce se ruleaza, pentru a acoperi o suprafata mai mare sau spatii mai inguste, avand sectiuni cu fire mai libere si mai flexibile. Ele se taie pe dimensiuni, pentru a reusi sa se acopere o zona cat mai mare din pardoseala. Sistemele electrice de incalzire in pardoseala se intalnesc in special la case, mai ales la constructiile noi. In aceste cazuri, se va lua in calcul, inca de la inceput, montarea unui sistem electric de mare putere, care sa poata sustine cu succes un astfel de sistem de incalzire. De exemplu, in apartamentele mai vechi de la bloc, montarea sistemului electric de incalzire in pardoseala este mult mai dificila, data fiind lipsa circuitelor electrice de mare putere.
Etapele montarii sistemului de incalzire prin pardoseala
Daca te-ai decis sa montezi un sistem de incalzire prin pardoseala, trebuie sa stii ca sunt cativa pasi care trebuie urmati. Mai intai, este necesar sa verifici compartimentarile interioare. Trebuie sa stii exact marimea camerelor. Echipa care instaleaza sistemul trebuie sa aiba acces la toate informatiile necesare, pentru a sti cate materiale vor folosi. A doua etapa este reprezentata de montarea casetelor pentru distribuitor. Cutiile de distribuitor se amplaseaza obligatoriu mai sus decat teava din pardoseala, aceasta permitand evacuarea aerului din tuburi. Dupa ce se pregateste suportul, se trece la montarea serpentinelor de incalzire. Aceasta operatiune se executa respectand intocmai traseul din proiect, pasul intre tevi, lungimea fiecarui circuit, locul si raza de curbura pentru fiecare schimbare de directie a tevii. Indiferent de tipul de teava folosita, serpentinele se realizeaza dintr-o singura bucata. Dupa montarea tevilor, se trece la umplerea instalatiei si se efectueaza proba de presiune. Este necesara aceasta proba, deoarece instalatia va fi ascunsa in pardoseala, iar interventiile ulterioare sunt mai dificile, in cazul unor nereguli. Astfel, vei putea efectua ultimele modificari inainte de turnarea si intarirea sapei de beton. In ultima etapa, se trece la finisajul pardoselii, operatiune care se executa numai dupa punerea in functiune a instalatiei de incalzire, atunci cand sapa este perfect intarita si uscata.
Avantajele sistemului de incalzire in pardoseala
Indiferent ca vrei sa alegi sistemul de incalzire prin circulatia apei sau incalzirea electrica prin agent electric, trebuie sa stii ca acestea iti vor aduce avantaje imediate, precum:
- Economii energetice: S-a dovedit ca incalzirea prin pardoseala este cu 25%-30% mai eficienta decat cea clasica, realizata cu ajutorul caloriferelor. Caldura se distribuie mai eficient in camere, deoarece, odata pornit sistemul, toata caldura se va ridica de la sol, uniform si eficient, la intreg nivelul camerei. Astfel, se va spori senzatia de confort. Costurile vor depinde in mare parte de varianta pe care o alegi si de eficienta sistemului de incalzire. Conteaza in mod special calitatea centralei termice si nivelul de izolare din locuinta. Este esential ca pardoseala sa aiba o izolatie de calitate, deoarece aceasta influenteaza foarte mult eficienta incalzirii, dar si costurile de functionare. Totodata, un sistem de incalzire in pardoseala radianta are o eficienta mai buna si pastreaza caldura mai mult timp in locuinta. Aceasta se datoreaza faptului ca pardoseala retine caldura in partea inferioara a camerei, spre deosebire de sistemele conventionale, care imping aerul in partea superioara, ridicand caldura. Astfel, se explica faptul ca utilizatorii prefera sa regleze o temperatura mai mica atunci cand folosesc incalzirea in pardoseala, deoarece senzatia de confort este sporita. Sistemul de incalzire in pardoseala pentru acasa duce, astfel, la economii semnificative de energie.
- Designul locuintei: Un alt avantaj este acela ca designul locuintei va avea de castigat. Vei beneficia de mai mult spatiu pentru a mobila camera cu elemente de decor deosebite. Deoarece sistemul nu este vizibil, nu exista tevi la vedere, se vor putea monta obiecte de mobila exact langa perete. Incalzirea prin pardoseala poate fi montata sub mai multe tipuri de materiale, precum gresia, parchetul, piatra, linoleumul, mocheta, marmura sau betonul. Totusi, daca doresti sa-ți instalezi incalzirea prin pardoseala, e necesar sa determini din timp unde va fi asezat mobilierul. Acest lucru evita supraincalzirea pardoselii in acele zone si posibila defectare a acesteia.
- Confort termic: Sistemele de incalzire prin pardoseala ofera confort termic interior pe tot timpul anului. Se poate folosi acelasi sistem pentru incalzirea din timpul iernii, dar si pentru racirea necesara vara. Indiferent daca preferi mocheta, gresia, parchetul sau betonul, sistemul de incalzire prin pardoseala este ideal pentru a obtine confortul visat. In timp ce caloriferele incalzesc aerul din proximitatea lor, incalzirea prin pardoseala produce caldura radianta, care distribuie caldura de jos in sus si asigura o incalzire mai buna a camerei. Radiatoarele incalzesc aerul rece si il ridica pana la tavan. In schimb, incalzirea prin pardoseala, prin caldura radianta pe care o emite, incalzeste nivelul podelei, nu tavanul, si astfel, distributia caldurii este mai mare.
- Beneficii pentru sanatate: Incalzirea prin pardoseala are efecte benefice asupra corpului uman. In primul rand, sistemul stimuleaza circulatia sangelui la hipotensivi. De asemenea, un alt beneficiu este ca nu produce alergii, deoarece nu exista o circulatie a aerului in camera, deci nici praf sau mirosuri. In plus, reduce cantitatea de bacterii, ciuperci si acarieni de la nivelul pardoselii. O astfel de incalzire nu usuca aerul, fapt care ofera garantia sanatatii pentru utilizatori. S-a dovedit ca mersul descult, direct pe podea, are beneficii majore asupra sanatatii. Faptul ca temperatura este potrivită te ajuta sa ai o circulatie mai buna si un impact direct benefic asupra oaselor.
- Fiabilitate: Fiabilitatea unei instalatii de incalzire in pardoseala depinde de tipul acesteia, dar si de calitatea materialelor folosite. Conteaza foarte mult la acest sistem ca instalatia este protejata de sapa, lucru ce duce la o fiabilitate crescuta. Calitatea tevilor folosite este direct proportionala cu procentul de reticulare: cu cat este mai mare, cu atat creste rezistenta la imbatranire a tevilor. Alegerea unui material de calitate va oferi sistemului puterea de a face fata necesitatilor incalzirii in pardoseala.
Dezavantajele incalzirii in pardoseala
Desi incalzirea in pardoseala are multe avantaje, exista si cateva dezavantaje pe care trebuie sa le luam in considerare:
- Planificare prealabila: Un dezavantaj al unei incaperi in care a fost montat un sistem de incalzire in pardoseala ar putea fi reprezentat de faptul ca trebuie sa stii inca din faza de proiectare care va fi amplasarea mobilierului. Nu este recomandat ca sistemul sa fie pozitionat direct sub mobila, deoarece isi va pierde din eficienta. Este bine ca mobilierul sa dispuna de picioare, pentru a nu fi in contact direct cu pardoseala, mai ales in zona unde este pozitionat sistemul de incalzire.
- Costuri initiale: Totusi, un dezavantaj ar putea fi reprezentat de costurile initiale, care pot fi mai ridicate fata de clasicul sistem de incalzire cu radiatoare. Totusi, datorita economiei evidente, acestea se vor amortiza rapid.
Sursa foto: pixabay.com