Potrivit contorului Geiger al Institutului pentru Știință și Securitate Internațională din SUA, din mai 2023 amenințarea reprezentată de programul nuclear al Iranului a crescut pentru prima dată la nivelul de „pericol extrem”: „Teheranul este capabil să producă uraniu îmbogățit de suficientă putere militară pentru o armă nucleară într-o săptămână, folosind doar o fracțiune din uraniul îmbogățit cu 60%”.
„Situația instabilă din regiune oferă Iranului o oportunitate unică și o justificare internă amplificată pentru construirea de arme nucleare, în timp ce resursele Statelor Unite și ale Israelului pentru a detecta și a descuraja Iranul să reușească sunt limitate”, scrie think tank-ul american pe site-ul său.
Pericol extrem din Iran
„Conflictele în curs duc la neglijarea amenințării nucleare iraniene, într-un moment în care capacitățile Iranului de a construi arme nucleare, nu au fost niciodată atât de mari. Amenințarea a fost alimentată parțial de atacurile teroriste ale Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023, de invazia ulterioară a Fâșiei Gaza și de atacurile efectuate de grupuri susținute de Iran, inclusiv Jihadul Islamic Palestinian, Hezbollah și Ansar Allah (Houthi)”.
Analiștii de la Institutul pentru Știință și Securitate Internațională din SUA scriu că „aceste schimbări grave și îngrijorătoare au determinat Institutul să mărească punctajul de amenințare totală la 151 din 180, față de 140 în mai 2023, evaluat drept „pericol extrem”: este pentru prima dată când contorul a ajuns la acest nivel”.
Sursa: Revista Presei Rador Radio România