În contextul în care președintele României, Klaus Werner Iohannis, sosește astăzi pentru o vizită de stat de patru zile, experții economici și-au împărtășit punctele de vedere despre modul în care Tanzania își poate stimula exporturile către țara din sud-estul Europei, relatează presa tanzaniană.
În interviuri separate cu „Daily News” de miercuri, experții economici din țară au recomandat ca Tanzania să se concentreze pe producerea de bunuri aflate la mare căutare în România, pentru a atrage piața.
Dr Hildebrand Shayo, economist și bancher de investiții, a subliniat că Tanzania are potențiale zone pentru producția de bunuri extrem de necesare în România.
Dr. Shayo a declarat că este de remarcat faptul că Tanzania, prin Ministerul Agriculturii, face în prezent investiții substanțiale în cultivarea culturilor strategice precum tutunul și caju, care pot atrage investitori în industriile de prelucrare.
„Tanzania s-ar putea concentra pe producerea de bunuri pe care România nu le produce din cauza limitărilor climatice”, a spus el.
Vorbind despre motivul pentru care exporturile României către Tanzania rămân mari, Dr. Shayo a explicat că țara deține o tehnologie și o experiență mai mare în sectorul de producție, în special în mașini și piese de schimb.
Dr Isaac Safari, lector la Universitatea Saint Augustine din Tanzania (SAUT), a subliniat necesitatea ca Tanzania să dea valoare adăugată diferitelor produse atunci când exportă în România, în loc să exporte materii prime.
„Trebuie să vedem importanța îmbunătățirii calității produselor, a adăugării de valoare produselor noastre pentru a concura eficient și a crește volumul exporturilor noastre”, a insistat el.
Mai mult, dr. Safari a sugerat că înțelegerea culturii și intereselor românești ar ajuta, de asemenea, la identificarea produselor cerute și la creșterea atât a valorii, cât și a volumului exporturilor.
El a evidențiat domenii precum turismul, cultura și carnea proaspătă ca potențiale arii de comerț între Tanzania și România.
„În lumea competitivă de astăzi, a fi vigilent este crucial. Dacă nu suntem atenți, alte țări pot prelua cota noastră de piață”, a explicat dr. Safari.
Printre produsele exportate în prezent din Tanzania în România se numără tutunul brut, fileurile de pește și lemnul și produsele din lemn.
Declarația emisă miercuri de Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Est-Africane a precizat că Tanzania și România au stabilit legături diplomatice în 1964, concentrându-se pe sectoarele educației și sănătății, în special prin oferirea de burse pentru studenții tanzanieni.
Pentru a consolida această relație, în 2018, ambele țări au semnat un Acord privind consultările politice și diplomatice.
Ministrul Afacerilor Externe și Cooperării Est-Africane, January Makamba, îl va întâmpina astăzi pe președintele Iohannis cu delegația sa la Aeroportul Internațional Julius Nyerere (JNIA).
În declarație se mai menționează că primirea oficială a președintelui Iohannis va avea loc mâine, la Casa de Stat din Dar es Salaam, unde va fi întâmpinat de gazda sa, președinta Samia Suluhu Hassan.
După recepție, cei doi lideri se vor angaja în discuții private și vor participa ulterior la discuții oficiale privind relațiile dintre Tanzania și România.
În plus, ambii lideri vor asista la semnarea acordurilor între Tanzania și România în sectoare precum agricultura, creșterea animalelor, silvicultură, alimentație și răspunsul în situații de urgență.
Ei se vor adresa, de asemenea, presei pentru a evidenția principalele rezultate ale discuțiilor lor.
În timpul șederii sale, președintele Iohannis și delegația sa vor vizita și Zanzibarul și vor purta discuții cu președintele Zanzibarului, dr. Hussein Ali Mwinyi.
Sâmbătă vor explora atracțiile turistice, inclusiv situl istoric Stone Town.
Vizita subliniază eforturile guvernului de implementare activă a diplomației economice.