Oraşul Zatec şi lanurile sale de hamei Saaz, înscrise în patrimoniul mondial UNESCO
Oraşul ceh Zatec şi lanurile sale de hamei Saaz, un soi folosit în toată lumea la fabricarea berii, au fost incluse luni pe lista patrimoniului mondial UNESCO, transmite AFP, conform Agerpres.
„Este prima regiune producătoare de hamei din lume care primeşte acest statut prestigios”, a declarat Ministerul Culturii din Republica Cehă, care a susţinut candidatura alături de municipalitatea din Zatec şi Uniunea cehă a cultivatorilor de hamei.
Pe pagina sa de internet, UNESCO a subliniat că peisajul cultural al oraşului Zatec, situat la 85 de kilometri nord-vest de Praga, şi regiunea sa „au fost modelate de secole de tradiţie vie a cultivării şi comercializării celui mai cunoscut soi de hamei din lume, utilizat în toată lumea în fabricarea berii”.
Înscrierea pe lista patrimoniului mondial vizează lanuri de hamei, precum şi sate şi clădiri istorice, precum şi centrul medieval din Zatec, un oraş cu 19.000 de locuitori.
„Ansamblul ilustrează dezvoltarea proceselor agroindustriale şi a sistemului socio-economic de cultivare, uscare, certificare şi comercializare a hameiului, de la sfârşitul Evului Mediu până în zilele noastre”, a indicat UNESCO.
Zatec şi lanurile sale de hamei sunt al şaptesprezecelea sit din Republica Cehă înscris pe această prestigioasă listă.
Producţia de bere blondă de tip Pilsner pe bază de hamei este o tradiţie ce datează din secolul al XIX-lea din Boemia, o regiune din Republica Cehă în care este situat Zatec şi unde a fost inventată.
Cehii figurează în mod regulat în topul sondajelor referitoare la numărul de litri de bere consumaţi pe cap de locuitor, notează AFP.