Programele de prevenție a bolilor și de monitorizare a stării de sănătate a populației globale sunt insuficiente. Până în anul 2048 se estimează că 86% din decesele globale vor fi cauzate de afecțiuni cronice (incluzând boli cardiace, cancer, diabet, boli pulmonare).
În România, deși depistarea precoce și screening-ul pentru cancer au fost declarate prioritare în Strategia Națională de Sănătate 2014-2022, încă nu există metodologii și practici coerente care să susțină aceste inițiative, iar bugetele publice pentru educație și prevenție sunt limitate.
Este timpul ca mediul privat și mediul de stat să colaboreze mai mult ca niciodată pentru a accelera modernizarea sistemului sanitar românesc.
România are cea mai scăzută rată de screening pentru cancerul de sân și pentru cel colorectal dintre toate țările UE. Această realitate alarmantă se reflectă în creșterea ratei mortalității premature prin cancer de la un an la altul: în plan local se înregistrează cu 48% mai multe decese în oncologie comparativ cu media europeană.
Deși 4 din 5 români au avut cazuri de cancer în familie sau printre cunoscuți, aproape jumătate dintre români nu și-au făcut niciodată un examen de screening pentru cancer
Mai mult, o mare parte a populației nu știe care sunt analizele și investigațiile pe care trebuie să le facă periodic și nu cunoaște testele de screening pentru depistarea cancerului.
Printre factorii care îi împiedică să facă demersuri de screening, românii invocă motivele financiare, frica de diagnostic, rușinea, lipsa încrederii în aparatura și cadre medicale disponibile.
Dincolo de toate aceste studii și cifre se află oameni, aproape 50.000 de români au pierdut lupta cu cancerul în 2022, iar educația privind rolul prevenției pentru sănătate este singura care poate salva mii de vieți.
Conference Arena, membru Marketing Insiders Group, vine în întâmpinarea comunității medicale locale și în sprijinul pacienților români prin organizarea celei de-a doua a ediții Romanian Healthcare Conference & Expo în data de 22 noiembrie 2023, la Crowne Plaza Bucharest.
Evenimentul aduce împreună experți și companii de top din sectorul medical pentru a prezenta și dezbate soluții practice care contribuie la evoluția sistemului sănătății prin inovație tehnologică, tehnici de optimizare operațională, programe de sprijin psihologic pentru pacienți și medici deopotrivă, și dezvoltarea unor culturi organizaționale agile, centrate pe customer experience.
Ca tematică principală, Romanian Healthcare Conference & Expo 2023 aduce în prim plan Viitorul Oncologiei în România – Inovație, Educație și Transformare, și ediția revizuită a Planului Național de Combatere și Control al Cancerului (PNCC). Printre subiectele care se află în agenda evenimentului se numără câteva sesiuni-cheie:
„Tehnologia salvează vieți. Cu gândul acesta alegem să investim responsabil în cele mai performante echipamente și soluții software de diagnostic imagistic de pe piață, și nu numai. Oferim pacienților servicii medicale integrate – consultații și imagistică de ultimă generație și analize medicale – pentru a stabili un status de sănătate precis și complet, precum și conduita terapeutică adecvată.
Investim în programe neconvenționale de training de customer centricity și patient experience, pentru a oferi tuturor categoriilor de pacienți o experiență medicală premium.
În prezent activăm în 48 de centre, la nivel național, cu peste 900 de medici în slujba a milioane de pacienți. Vom continua să investim, să inovam, și să ne extindem pentru a oferi cât mai multor români servicii medicale accesibile și performante.
Sănătatea populației din România se află în declin de mulți ani, mai ales în sectorul oncologiei, iar educația și prevenția au puterea de a schimba totul în bine, chiar de la o zi la alta.
Romanian Healthcare Conference & Expo reprezintă încă un pas de mobilizare a comunității medicale pentru un viitor mai bun al ecosistemului sanitar și ne bucurăm să fim implicați și în ediția a doua, în calitate de parteneri Platinum.”, susține Răzvan Predica, director executiv Affidea România și Ungaria.