Documente divulgate din aşa-numita anchetă Qatargate, consultate de POLITICO, aruncă o nouă lumină asupra activităţilor europarlamentarei Eva Kaili, suspectată de corupţie în favoarea Qatarului. Ea i-a oferit invitaţii la Cupa Mondială 2022 preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola, sugerând că soţul şi băieţii acesteia ar putea dori să vadă meciurile din tribune. Metsola nu a răspuns însă ofertei.
„Dragă doamnă preşedintă! Sper că sunteţi bine. Trebuie să vă transmit o invitaţie pentru Cupa Mondială, dumneavoastră sau soţul şi băieţii dumneavoastră ar putea fi interesaţi”, a scris Eva Kaili pe 12 noiembrie 2022, potrivit mesajelor WhatsApp incluse în documentele din ancheta poliţiei văzute de POLITICO.
Qatarul a găzduit Cupa Mondială 2022 la fotbal în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie 2022, fiind pentru prima dată când competiţia nu s-a desfăşurat în perioada de vară şi când o ţară arabă a fost organizatoarea.
Nu este clar de unde a venit invitaţia pe care i-o oferea Kaili preşedintei Parlamentului European. Kaili a şters toate cele 12 mesaje ulterioare către Metsola în urma schimbului avut pe Whatsapp, cu excepţia unuia: „Cu restul nu sunt nici eu de acord, dar cred că vor digera, dacă vom obţine vizele”. Nu este clar la ce se referă acest mesaj. Ceea ce se ştie este că Qatarul a negociat un acord de liberalizare a vizelor cu UE, iar asigurarea acestui acord a fost una dintre priorităţile principale ale statului arab la Bruxelles, potrivit documentelor văzute de POLITICO.
Era, aşadar, noiembrie 2022 şi urma să înceapă Cupa Mondială de fotbal din Qatar. Statul din Golf se confrunta cu o monitorizare intensă din întreaga lume cu privire la gestionarea turneului, în special după criticile privind situaţia sa în materie de drepturile omului. La Bruxelles, vicepreşedinta Parlamentului European, Eva Kaili, încerca din răsputeri să ajute Qatarul să îşi câştige prieteni în Occident. Câteva zile mai târziu, la 9 decembrie, ea se număra printre suspecţii arestaţi şi ulterior puşi sub acuzare în legătură cu cel mai mare scandal de corupţie care a afectat instituţiile UE în ultimele decenii.
Kaili neagă acuzaţiile potrivit cărora ar fi făcut parte dintr-un complot care prevedea primirea de bani şi cadouri în schimbul favorizării Qatarului şi ale altor guverne străine în relaţiile cu Europa şi se luptă acum pentru a-şi reabilita numele. După arestare, ea a declarat poliţiei că a vrut doar să „deschidă un dialog” între UE şi statul din Golf, deoarece era foarte implicată în „diplomaţia parlamentară”.
Acordul privind liberalizarea vizelor pentru Qatar a primit undă verde în Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European chiar în decembrie 2022, dar un vot final asupra planului a fost amânat după izbucnirea scandalului.
Kaili a declarat poliţiei că ştergerea mesajelor sale de pe Whatsapp nu a fost altceva decât o practică obişnuită.
Un purtător de cuvânt al lui Metsola a declarat că preşedinta Parlamentului nu a apucat să citească mesajele înainte ca Eva Kaili să le şteargă. Purtătorul de cuvânt al lui Metsola a precizat că preşedinta PE „nu a răspuns niciodată mesajului informal trimis de Kaili” prin care aceasta o invita la Cupa Mondială, deoarece „orice solicitare privind prezenţa sa la evenimente oficiale ar trebui să îi fie trimisă prin canale oficiale”. Purtătorul de cuvânt a continuat: „Preşedinta nu a acceptat niciun bilet la Cupa Mondială din Qatar. Ea este înregistrată ca fiind cea care a refuzat să călătorească la Cupa Mondială din Qatar din cauza preocupărilor legate de drepturile omului în Qatar”.
De asemenea, Kaili i-a oferit invitaţii la Cupa Mondială lui Alessandro Chiocchetti, şeful de cabinet al lui Metsola la acea vreme. Acesta a răspuns în scris la două zile după ce Kaili îi făcuse oferta şi preşedintei. „Pentru Cupa Mondială este puţin probabil să pot ajunge”, a spus el. „Dar vă mulţumesc din toată inima”, i-a transmis Chiocchetti. Un purtător de cuvânt al Parlamentului European a declarat că mesajul lui Chiocchetti a fost „un răspuns de curtoazie, declinând invitaţia de a participa la Cupa Mondială”.
Qatarul nu a răspuns la solicitările repetate ale POLITICO de a comenta acuzaţiile de corupţie. Guvernul qatarez a negat anterior afirmaţiile.
Pe de altă parte, Eva Kaili vrea să-şi reabiliteze numele şi a lansat o contestaţie legală împotriva aşa-numitei investigaţii Qatargate.