Ministrul israelian al serviciilor de informaţii, Gila Gamliel, a cerut comunităţii internaţionale să ”promoveze reinstalarea voluntară” a palestinienilor ”în afara Fâşiei Gaza”, ”în loc să trimită bani pentru a reconstrui” teritoriul bombardat în prezent de Israel, transmite France Presse, potrivit Agerpres.
Într-un text publicat duminică de Jerusalem Post, dna Gamliel, membră a Likud, partidul premierului Benjamin Netanyahu, propune „promovarea relocării voluntare a palestinienilor din Gaza în afara Fâşiei Gaza, din motive umanitare”.
Ministrul israelian a criticat, de asemenea, agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA).
”În loc să trimită bani pentru a reconstrui Gaza sau pentru UNRWA, comunitatea internaţională poate contribui la finanţarea relocării şi îi poate ajuta pe locuitorii din Gaza să îşi construiască o nouă viaţă în noile lor ţări gazdă”, scrie Gamliel.
”Am încercat multe soluţii diferite: retragerea (coloniilor din Fâşia Gaza), îmbogăţirea, gestionarea conflictului şi construirea de ziduri înalte în speranţa de a-i ţine pe monştrii Hamas departe de Israel. Toate au eşuat”, a continuat ea.
”Ar fi o situaţie avantajoasă pentru ambele părţi: pentru civilii din Gaza, care îşi doresc o viaţă mai bună, şi pentru Israel, după această tragedie teribilă”.
La 7 octombrie, mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care a preluat puterea în Gaza în 2007, a lansat un atac de o amploare fără precedent în Israel, ucigând 1.200 de persoane, majoritatea civili, potrivit autorităţilor israeliene. Aproximativ 240 de persoane au fost răpite şi duse în teritoriile palestiniene.
De atunci, armata israeliană a bombardat fără încetare Fâşia Gaza pentru a „eradica” Hamas. Potrivit guvernului Hamas, 13.000 de persoane, dintre care două treimi femei şi copii, au fost ucise, conform bilanţului anunţat de organizaţie duminică.
După 44 de zile de război, peste 1,6 milioane de persoane au fost strămutate în Fâşia Gaza, ceea ce reprezintă două treimi din populaţia micului teritoriu.
În timp ce 80% dintre locuitorii din Gaza sunt ei înşişi refugiaţi sau descendenţi ai refugiaţilor care şi-au părăsit casele în timpul „Nakba”, „catastrofa” pe care a reprezentat-o pentru ei crearea Israelului în 1948, mulţi dintre ei, inclusiv preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, denunţă acum o „a doua Nakba”.