Bucureștiul a avut o arhitectură lăudată de toți cei care treceau prin capitala României, dar anii au trecut peste aceste clădiri și au ajuns în paragină. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că se va reconstrui Hanul Solacolu, una dintre cele mai frumoase și luxoase clădiri ale Bucureștiului de altă dată.
„În luna martie începem lucrările de conservare şi protejare a Hanului Solacolu, din Calea Moşilor nr. 134-134A. Totodată, AMMCCRS va iniţia concursul de soluţii pentru elaborarea temei de proiectare. După etapa de punere în siguranţă a imobilului vor începe lucrările de consolidare, respectându-se elementele originale ale clădirii monument istoric, aşa cum este prevăzut de avizul emis de Ministerul Culturii”, a scris Nicuşor Dan, vineri pe Facebook.
Istoria hanului Solacolu
Hanul Solacolu, numit impropriu han, a fost de fapt o fabrică de produs paste din București. Este localizată de-a lungul Căii Moșilor, o stradă comercială care a fost folosită pentru a se face legătură între Târgul Dinlăuntru al Bucureștiului și cea mai mare piață din oraș Piața Obor. Arhitectura sa combină contururi tradiționale cu puține elemente occidentale.
În 2003, clădirea a fost retrocedată urmașilor familie Solacolu. Atunci s-a pus problema restaurării construcției și conservării arhitecturi, dar toate acestea au rămas, mai bine de 20 de ani, la stadiul de proiect.
Hanul Solacolu a fost construit în 1859 de frații Solacoglu, negustori din Sviștov, Bulgaria care s-au stabilit în Țara Românească.
În acest han a locuit Liuben Karavelov, lider al emigrației revoluționare bulgare, în ajunul războiului ruso-româno-turc din anii 1877-1878, la care au participat și voluntari bulgari. Acest lucru este menționat pe o placă comemorativă amplasată aici de amabasada Bulgariei.
Imediat după 1990, hanul, care între timp devenise o ruină era un adevărat centru al cerșetorilor și prostituatelor din București. Printr-o acțiune de mare amploare, autoritățile au curățat hanul, dar nu s-au început și lucrările de recondiționare.