[ad_1]
Dacă citești acest articol este clar că te-ai hotărât să îți instalezi un sistem de panouri fotovoltaice și că ai întrebări referitor la ce tip de sistem să instalezi. În acest articol îți vom povesti pe scurt ce opțiuni ai la dispoziție dar și care sunt avantajele montării unui sistem fotovoltaic hibrid.
Din ce se compune un sistem de panouri fotovoltaice hibrid
Un astfel de sistem începe cu panourile solare propriu-zise. Cele mai comune sunt panourile fotovoltaice monocristaline și cele policristaline. Panourile monocristaline pot fi ușor mai costisitoare decât cele policristaline însă avantajele panourilor solare monocristaline nu sunt deloc de neglijat și aceste avantaje sunt cele ce au făcut ca panourile monocristaline să ajungă în topul preferințelor utilizatorilor rezidențiali și nu numai. Printre ele enumerăm dimensiunile reduse față de cele ale panourilor policristaline. Acest lucru este un avantaj având în vedere că utilizatorul rezidențial preferă montarea panourilor solare pe acoperiș unde eficientizarea suprafeței disponibile este esențială. Un alt avantaj al panourilor solare monocristaline este acela că ele vor da randament atât în zonele cu expunere mare la soare cât și în zonele cu un grad de umbrire ridicat.
Evident că vei mai avea nevoie de cabluri solare (și aici ți le recomandăm pe cele cu filamente din cupru), structura de prindere pentru acoperiș și un contor.
O altă componentă și cea care va determina și tipul de sistem fotovoltaic, este invertorul. Invertorul este cel care preia curentul continuu produs de panourile fotovoltaice și îl transformă în curent alternativ. Invertorul poate fi off-grid, on-grid și hibrid.
Invertorul off-grid este recomandat în zonele unde nu există posibilitatea alimentării casei cu curent sau acolo unde nu există o rețea de alimentare cu energie electrică. Curentul produs de panourile solare va fi direcționat către consumul imediat iar surplusul de energie electrică va fi stocat în acumulatori solari pentru a putea fi folosit pe timpul nopții.
Invertorul on-grid se montează acolo unde există o rețea publică de alimentare cu energie și astfel surplusul de curent produs de panouri va fi vărsat în rețea.
Sistem de panouri solare hibrid avantaje
Combinația fericită între cele două tipuri de invertor menționate anterior, și anume invertorul hibrid, se conectează atât la rețea cât și la baterii solare. Așadar, curentul electric ce nu va fi consumat pe timpul zilei va fi stocat în baterii solare iar excesul va fi vărsat în rețeaua publică de alimentare cu curent electric.
Acest lucru îți va asigura o autonomie mult mai mare decât invertorul on-grid. Dincolo de autonomie vei resimți și o scădere substanțială a costului cu factura de energie iar un alt avantaj este acela că vei avea curent electric chiar și pe timpul unei pene de curent în rețeaua publică.
Pentru a atinge acest grad de autonomie vei avea nevoie de baterii solare sau acumulatori solari. Dezavantajul este că bateriile solare pot reprezenta un cost destul de ridicat însă invertorul hibrid poate funcționa fără ele aruncând în rețea excesul de curent electric produs de sistemul tău. Așadar, dacă ești tentat de un sistem fotovoltaic hibrid dar nu poți cumpăra și acumulatorii odată cu restul echipamentelor, e bine să știi că nu este nevoie să montezi bateria concomitent cu instalarea sistemului ci o poți face ulterior.
Desigur că mai poți monta și alte echipamente împreună cu sistemul fotovoltaic hibrid, ca de exemplu stația de încărcare pentru mașina electrică, însă cele despre care v-am vorbit pe scurt sunt cele necesare pentru alimentarea casei cu curent electric “verde”.
În cele din urmă, îți recomandăm să apelezi la o firmă specializată în montarea sistemelor de panouri fotovoltaice. O astfel de firmă va putea estima în mod just care este necesarul de curent electric al casei tale, gradul de umbrire al zonei în care locuiești, orientarea corectă a panourilor. Pe scurt, va ține cont de toți factorii care pot impacta randamentul sistemului fotovoltaic, estimând și producția de curent dar și consumul pentru a decide care este dimensiunea sistemului de panouri ce va acoperi toate nevoile tale de consum. În plus, apelând la o astfel de firmă vei beneficia și de o garanție a montajului dar și de asistență tehnică în caz de nevoie.
Odată ce ai proiectul și știi foarte clar ce anume trebuie să cumperi, ai posibilitatea să achiziționezi toate echipamentele necesare chiar tu, fără să treci prin intermediari. Alege să cumperi toate componentele sistemului fotovoltaic de la un importator direct. Astfel vei beneficia de prețuri mai mici și vei face și economie la costurile de livrare.
Sursa foto: freepik.com
(P)
Source link