„Eu nu am avut simptome. Eu nu am avut dureri. Totul a fost descoperit pentru că făceam controale de rutină!”. Așa își începe povestea Octav. O poveste grea, demnă de un scenariu de film, dar cu un final fericit. Deși în ultimii douăzeci de ani bărbatul a fost diagnosticat cu patru tipuri diferite de cancer – melanom, cancer de rinichi, cancer de vezică urinară și cancer bronhopulmonar, Octav nu s-a lăsat niciodată învins de boală, s-a tratat și a ieșit din acea luptă de fiecare dată mai puternic.
Cancerul pulmonar este cel mai frecvent cancer diagnosticat în rândul populației masculine din România. În stadii incipiente nu are simptome specifice, însă în lipsa tratamentului are o evoluție progresivă, provocând complicații dintre cele mai severe. Și de data aceasta, la fel ca și în celelalte trei cancere anterioare, Octav a descoperit boala într-un stadiu incipient, când s-a putut interveni cu succes.
„Dacă investigațiile, controalele medicale se fac la timp, atunci reușești să descoperi problemele din timp și altfel aplici niște măsuri”, mărturisește pacientul, care a ales să se trateze de cancer pulmonar la Spitalul Clinic SANADOR.
„Am zis să intrăm într-o instituție cu renume, de calitate și cu tot ce presupune modernism. Am ales, în urma controalelor, să fac această operație laparoscopic, pentru că are o mulțime de avantaje: e perioada de însănătoșire mult mai rapidă, durerile sunt mai mici, riscurile sunt mult mai mici,” declară Octav, supraviețuitor în lupta cu cancerul.
După operație, la recomandarea Dr. Mircea Dediu, șeful Secției de Oncologie medicală de la Centrul Oncologic SANADOR, Octav a urmat și câteva ședințe de chimioterapie. În prezent, pacientul revine periodic la SANADOR pentru consultație și investigații.
Centrul Oncologic SANADOR oferă acces pacienților la consulturi de specialitate și investigații de laborator și imagistice performante (ecografie, tomografie computerizată, RMN cu putere 3 Tesla) pentru diagnosticarea în stadii incipiente a cancerului. În funcție de caz, pentru un diagnostic avansat, medicii pot recomanda investigații suplimentare de tipul scintigrafie / SPECT-CT sau scanare PET-CT.
„Profesionalismul celor care te îngrijesc e cel mai important. Eu știu ce neplăcere am, medicii și știința medicală modernă știu ce au de făcut. Experiența și timpul mi-au spus că această boală, cancerul, este tratabilă dacă sunt respectate niște reguli, acelea ale controalelor, acelea de a nu lăsa pe mâine ce poți face azi și de a nu lăsa pe seama vârstei. Dacă există posibilitatea, și acum o avem cu toții, haideți să ne controlăm și apoi să respectăm sfaturile date de medic. Viața chiar se va îmbunătăți!”, conchide Octav.
La Spitalul Clinic SANADOR, tratamentul oncologic este personalizat și adaptat fiecărui pacient, în funcție de diagnostic și de nevoile sale. Acesta este stabilit în comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board) și poate include chirurgie oncologică, radioterapie, chimioterapie, imunoterapie sau hormonoterapie, în funcție de caz.