[ad_1]
Pe data de 9 martie, creștinii sărbătoresc Sfinții 40 de Mucenici. În această zi se prepară optarii, cunoscuți și sub denumirea de mucenici.
Tradiţii şi obiceiuri de Mucenici. Mucenicii gătiți vor fi împărțiți familiei, cunoștintelor, oamenilor sărmani. Tot cu acest prilej sunt pomeniți morții.
Există unele tradiții și obiceiuri pe care oamenii le respectă în această zi. De asemenea, sunt unele lucruri pe care creștinii nu trebuie să le facă pe data de 9 martie când sunt sărbătoriți Sfinții 40 de Mucenici. Află care sunt acestea.
Tradiţii şi obiceiuri de Mucenici. Ce nu trebuie să faci de Sfinții 40 de Mucenici
Este ideal să respecți sărbătoarea pentru a avea parte de sănătate și prosperitate în timpul anului. Se spune că cei care nu respectă această sărbătoare vor boli timp de 40 de zile. Numărul acestor zile este egal cu numărul mucenicilor sărbătoriți pe data de 9 martie.
Creștinii nu trebuie să se implice în anumite treburi în casă. Nu trebuie să se spele haine în ziua aceasta și nici nu se face curățenie în casă. Singurele lucruri permise sunt cele care țin de agricultură. Se spune că ceea ce oamenii seamănă în ziua Sfinților 40 de Mucenici va rodi de 40 de ori mai mult. De asemenea, pe 9 martie este bine să scoți plugul pentru arat.
Se spune că în ziua aceasta este bine să bei 40 de pahare de vin sau măcar să guști băutură. Mai există o variantă potrivit căreia poți fi stropit cu această băutură. Dacă nu vei respecta tradiția, atunci nu vei avea putere de muncă pe parcursul anului.
Tradiţii şi obiceiuri de Mucenici. Este bine să încerci să te înțelegi cu toată lumea, să nu te cerți cu nimeni. Iar dacă ești certat cu cineva, atunci încercați să vă împăcați. Se spune că certurile din această perioadă vor fi responsabile pentru problemele sufletești de peste an.
Din cele mai vechi timpuri, în ziua de 9 martie, gospodinele pregătesc mucenicii, sfințișorii sau măcinicii ce urmează a fi împărțiți oamenilor săraci, rudelor sau vecinilor pentru pomenirea morților dar și pentru a avea belșug.
Aceștia se pot prepara fie fierți în apă, cu nucă și scorțișoară, așa numiții mucenici muntenești sau făcuți în forma cifrei opt, din cocă de cozonac, cu miez de nucă și miere, binecunoscuții mucenici moldovenești. Tot în ziua sfinților 40 de Mucenici, poarta cerului se deschide și morții se spune că se întorc la casele lor.
Odată cu data de 9 martie, se încheie perioada cunoscută ca Zilele babelor și se intră în Săptămâna Moșilor. Tot atunci au loc și Focurile de Măcinici, benefice pentru curățarea spațiului de forțele malefice a ultimei zi a vechiului an.
[ad_2]
Source link